Politică

PSD, rupt intre Oprescu si Vanghelie. Care dintre ei aduce mai multe voturi?

PSD, rupt intre Oprescu si Vanghelie. Care dintre ei aduce mai multe voturi?

Iliescu (stg.) si Nastase merg pe mana lui Oprescu, in vreme ce Geoana (dr.) este de partea filialei Bucuresti care il sprijina pe Vanghelie

25.03.2008, 20:32 17

PSD a amanat desemnarea candidatului pentru Prima-ria Generala a Capitalei, iar partidul are reale probleme in a se decide asupra unui nume. Dilemele social-democratilor: Marian Vanghelie, sprijinit de organizatia Bucuresti si de presedintele Mircea Geoana, sau Sorin Oprescu, sustinut de vechea garda in frunte cu Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu?
Decizia va fi luata la un Birou Executiv (un for mai extins de conducere) care nu a fost inca convocat. Toate datele aratau ca PSD intrunit intr-o conducere restransa (Biroul Permanent National) ar fi urmat sa hotarasca ieri asupra candidatului. Ce a intervenit intre timp?
Potrivit liderilor partidului (Mircea Geoana, Adrian Nastase si Ion Iliescu), prevederea statutara este aceea ca numele candidatilor pentru localitatile importante sunt stabilite de Biroul Executiv si nu de Biroul Permanent National. Statutul chiar acest lucru il prevede, ceea ce i-a oferit presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, un argument sa acuze ieri presa de dezinformare atunci cand a sustinut ca numele candidatului la Primaria Generala va fi stabilit la sedinta conducerii centrale (cea de ieri). Numai ca insasi liderii acestui partid afirmasera in prealabil ca lucrurile urmau sa fie transate la sedinta de ieri.
Saptamana trecuta liderul partidului Mircea Geoana afirmase ca Marian Vanghelie are sprijinul conducerii partidului pentru a fi desemnat candidat la Primaria Generala a Capitalei. O parte a conducerii PSD sustine insa alt-ceva, anume ca Oprescu are sanse de a fi nominalizat (intre cei care sustin acest lucru se afla Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, Ion Iliescu si Victor Ponta).
Surse din partid sustin ca o parte a conducerii este furioasa pe anuntul facut de Geoana, anume ca Vanghelie are sustinerea partidului pentru a candida la Primaria Capitalei.
Vanghelie are sprijinul organizatiei Bucuresti al carui sef si este - este de pilda un personaj important in organizatie, de vreme ce este, practic, seful lui Ion Iliescu, membru al filialei Bucuresti a partidului. Dar ce sanse are el sa castige si de ce ar aduce mai multe voturi decat Sorin Oprescu, un om si el cunoscut si cu mult mai mult prestigiu intelectual decat primarul sectorului cinci? La aceasta intrebare trebuie sa raspunda acum social-democratii care nu au castigat niciodata in anii de dupa revolutie Primaria Capitalei.
Mircea Geoana, prins intr-un fel intre ciocan si nicolava, a declarat ieri ca ar fi de dorit evitarea unei competitii intre Sorin Oprescu si Marian Vanghelie. Dar poate evita el competitia intre taberele din PSD?
Intrebat daca il sustine pe Sorin Oprescu sau pe Marian Vanghelie in ceea ce priveste candidatura pentru Primaria Bucurestiului, Geoana a raspuns: "Eu raman la parerea mea, ca trebuie ascultata si organizatia (care il sustine pe Vanghelie - n.n.). Sunt argumente pro si contra. Nu doresc niciunui alt coleg, fie ca este Ponta, fie ca este Vanghelie, sa treaca prin ce am trecut eu (cand in 2004 a candidat la Primaria Generala, dar a fost sprijinit de organizatia Bucuresti doar formal, intrucat era in conflict cu seful ei de atunci, Dan Ioan Popescu - n.n.). Nu mai vreau sa mai trecem in partid prin ce am trecut eu si prin ce a trecut si Sorin Oprescu (care a mai candidat pentru Primaria Generala - n.n.), cand am candidat fara sa avem sprijinul total al organizatiei".
La randu-i, Adrian Nastase a afirmat ca va sustine, in ceea ce priveste candidatura pentru Primaria Capitalei, cea mai buna solutie pentru partid si pentru Bucuresti, si la nivelul tarii.
Intrebat pe cine va sustine dintre Marian Vanghelie si Sorin Oprescu pentru a fi desemnat candidat al PSD pentru Primaria Bucurestiului, Nastase a raspuns: "Voi sustine cea mai buna solutie pentru partid si pentru Bucuresti, si la nivelul tarii. Este important sa dam un semnal de intelepciune si cred ca ne face rau superpersonalizarea candidaturii pentru Bucuresti".
Daca Bucurestiul este piatra de incercare a social-democratilor, in rest lucrurile par mai limpezi pentru PSD. Mircea Geoana, a mai afirmat ieri ca organizatiile judetene ale partidului au primit libertatea sa negocieze, dupa alegerile locale, formarea majoritatilor in consiliile judetene si sprijin in turul doi, fara restrictii de la centru.
Geoana a spus ca filialele partidului pot negocia cu alte partide formarea majoritatilor in consiliile judetene si sprijinirea altor candidati in turul doi, "de la caz la caz", in functie de "realitatile electorale" si de "interesul comunitatii locale".
Liderul PSD a mentionat ca aceste negocieri nu vor lua forma unor aliante, fiind doar chestiuni "pragmatice".
"Dam libertate organizatiilor judetene sa faca majoritati in consiliile judetene. Ne intereseaza sa avem cat mai multe majoritati", a adaugat el.
Geoana a precizat ca din aceste negocieri locale nu este exclus PD-L, daca va exista o situatie care sa impuna discutia cu liberal-democratii. "Nu exista nicio interdictie de la centru, nu este o dictatura a centrului care sa spuna fiecarui judet faceti majoritate cu X sau cu Y", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO