Politică

PSD si PD-L decid astazi daca continua sau "rup pisica"

PSD si PD-L decid astazi daca continua sau "rup pisica"
03.08.2009, 00:00 15

Pana dupa alegerile prezidentiale, situatia nu poate fi rezolvata prin alegeri anticipate.

"Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui Romaniei (É)", spune Constitutia la articolul 89. Or, sunt mai putin de sase luni pana la alegerile prezidentiale.

Liderii PSD sustin ca astazi sunt decisi "sa rupa pisica". Ori, ori. Ori ne impacam, ori rupem orice intelegere cu PD-L, dupa cum sustine secretarul general al social-democratilor, Liviu Dragnea.

 

Cum poate disparea guvernul

Ce poate insemna asta? Ca PSD ar putea parasi guvernarea. O restructurare guvernamentala cu plecarea unuia dintre cele doua partide din guvernare este si ea, tehnic, posibila, in acest caz PSD fiind cel exclus din guvern (secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, aducand deja in discutie, e adevarat, in treacat, o astfel de ipoteza), pentru ca primul-ministru este cel care decide in final intr-o astfel de directie.

Numai ca, fara discutie, asa cum au spus si spun si social-democratii, acest lucru va conduce la caderea guvernului care nu ar mai avea majoritatea sa fie sustinut in Parlament. Guvernul poate fi, in acest context, demis prin motiune de cenzura, presedintele va propune un nou prim-ministru care ar urma sa propuna un nou guvern. Ce guvern?

Ce se va intampla in acest timp cu economia deja sufocata intre altele de ezitarile clasei politice?

"Aceasta coalitie va mai dura inca 100 de ani, pentru ca nimeni nu vrea sa plece de acolo", crede liberalul Bogdan Olteanu, fostul presedinte al Camerei Deputatilor si un apropiat al fostului prim-ministru Calin Popescu-Tariceanu. "O eventuala rupere a coalitiei ar putea conduce la o decizie corecta. Acum, fiecare se gandeste cum sa-l indeparteze pe celalalt sau sa fure electoratul celuilalt. Spun ca solutia rupturii ar fi de dorit in masura in care in locul acestei coalitii ar veni un guvern de tehnocrati", spune Dumitru Tudor, un cunoscut investitor pe bursa.

Dar nu ar bulversa aceasta vreme a schim-barii actiunile bursei?

"Bursa tranzactionaza viitorul. Cand investesti pe bursa, te gandesti la viitor. Daca o schimbare de guvern este perceputa drept buna, bursa nu va scadea", afirma Tudor. Nu este insa prea tarziu? "Niciodata nu este prea tarziu", adauga el.

Numai ca este greu de crezut ca vom avea un guvern de tehnocrati prea curand, avand in vedere ca presedintele Traian Basescu s-a pronuntat impotriva unei astfel de solutii examinata saptamanile trecute de ZF, pornind de la solutia adoptata de maghiari. Pentru ca presedintele este cel care desemneaza premierul, in cazul in care guvernul ar cadea in Parlament sau solutia ar fi una voluntara.

"Este nevoie de crearea unei majoritati in jurul unor politici economice. Cu cine va fi constituita aceasta majoritate mi-e greu sa spun. Acest guvern nu are acum o politica economica. Intr-o situatie de criza ca aceasta noi avem comentatori, nu conducatori", spune liberalul Bogdan Olteanu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO