Politică

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă trage semnalul de alarmă: Preţurile la energie electrică au crescut mult în 2018 şi vor continua să crească în 2019

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă trage semnalul...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

04.01.2019, 15:02 114

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă a publicat, vineri pe Facebook, o notificare a furnizorilor pentru încetarea contractului cu clienţii comerciali, care arată că preţurile la energie electrică a crescut anul trecut şi că majorarea va continua şi în 2019.

„Minciuna PSD-ALDE cu plafonarea preţurilor la gaze şi energie electrică nu a ţinut nici trei zile de la publicarea vestitei Ordonanţe de urgenţă 114/29.12.2018. La doar două zile după publicarea în Monitorul Oficial, unii furnizori de energie electrică din ţară au trimis deja notificări clienţilor comerciali pentru încetarea contractului sau renegocierea lui în noile condiţii. În textul somaţiei se precizează cât se poate de clar că preţurile la energia electrică pe piaţa angro au crescut foarte mult în 2018 şi vor continua să crească şi în 2019 după intrarea în vigoare a noilor prevederi fiscale”, a scris Ionel Dancă, vineri, pe Facebook.

Acesta a precizat că ordonanţa de urgenţă care prevede şi introducerea unei „taxe pe lăcomie” va genera un nou val de scumpiri în întreaga economie.

„Asta arată că plafonarea preţurilor la energie şi gaze este o minciună gogonată şi că noile taxe şi impozite din sectorul energetic vor duce la creşterea preţurilor pentru consumatorii finali şi va provoca un nou val de scumpiri în întreaga economie”, a completat Dancă.

Purtătorul de cuvânt al PNL a publicat, de asemenea, un document care precizează că preţul la energie electrică a crescut în 2018 şi va continua să fie majorat în acest an, din cauza emiterii OUG pentru implementarea unor măsuri fiscale.

„De la începutul acestui an şi până la cata acestei comunicări, preţul mediu ponderat al energiei electrice (fără taxe şi tarife reglementate) înregistrate pe piaţă pentru ziua următoare a crescut de la 170.40 lei/MWh (ianuarie-iunie 2018) la 290.00 lei/MWh (octombrie-decembrie 2018), iar pentru anul 2019 se estimează că preţul energiei electrice pe piaţa angro de energie electrică va continua să crească. De asemenea, modificările legislative intervenite la sfârşitul anului 2018, inclusiv prin OUG nr 114/2018 publicată în Monitorul Oficial nr. 116/ 29.12.2018, ce urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2019 vor determina o majorare semnificativă a costurilor de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei electrice care va influenţa preţul final al energiei electrice”, potrivit documentului publicat de liberal.

Liberalii au solicitat, vineri, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) referitor la ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern care prevede introducerea unor măsuri fiscale, printre care şi „taxa pe lăcomie” pentru bănci.

Guvernul a adoptat, pe 21 decembrie, ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale.

În prima zi din 2019 au intrat în vigoare noile măsuri fiscale din ordonanţa de urgenţă a Executivului.

Printre cele mai importante prevederi:

- taxa pe activele financiare ale băncilor, care este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% şi 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

-plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici la 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare, pentru o perioadă de trei ani.

-în domeniul comunicaţii, actul normativ introduce un nivel minim privind vânzarea licenţelor 3G, 4G şi 5G şi o taxă de 3% din cifra de afaceri a operatorilor telecom, care va fi plătită de ANCOM.

-taxa pe viciu în domeniul jocurilor de noroc a fost stabilită la 2% pe cifra de afaceri.

-în cazul Pilonului II de pensii, comisionul de administrare a fost scăzut de la 2,5% la 1%, din care fondul de administrare primeşte 0,5% şi Casa Naţională de Sănătate 0,5%.

-cei care contribuie la Pilonul II de pensii se vor putea retrage, dacă au contribuit cel puţin cinci ani la acesta şi vor putea rămâne doar la Pilonul I. Valoarea contribuţiilor nu va fi transferată.

- este prevăzut un program privind construcţia a 1.000 de grădiniţe cu program sportiv, prin parteneriat public-privat, pentru care se vor putea accesa ajutoare de stat de până la 500.000 de euro pentru fiecare unitate.

-înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare, care are un buget de 310 milioane de lei pentru anul viitor.

-înfiinţarea fondului de dezvoltare şi investiţii cu un buget de 10 miliarde de euro, prin care se vor putea finanţa proiecte în domenii precum sănătate educaţie, dezvoltare locală şi infrastructură.

-majorarea, de la 1 septembrie, a punctului de pensie şi a pensiei minime astfel: punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minimă de la 640 de lei la 704 lei.

-devansarea aplicării creşterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022, de la 1 septembrie 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO