Politică

Putin poate domni la graniţele UE până cel puţin în 2036

Putin poate domni la graniţele UE până cel puţin în...

Autor: Catalina Apostoiu

03.07.2020, 00:05 647

Ruşii au votat într-un procent covârşitor în favoarea modificărilor constituţionale care-i vor permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 cel puţin, însă criticii spun că rezultatul a fost falsificat pe scară industrială, scrie Reuters.

Rezultatele oficiale arată că fostul ofiţer KGB care conduce Rusia de peste două decenii ca preşedinte sau premier, fiind astfel liderul cu cel mai lung mandat din istoria modernă a Rusiei de la dictatorul Iosif Stalin, a câştigat lejer dreptul de a candida pentru alte două mandate de şase ani după expirarea mandatului actual în 2024. Acest lucru înseamnă că Putin, în vârstă de 67 de ani, ar putea conduce până la vârsta de 83 de ani.

Politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi a caracterizat votul drept un spectacol nelegitim şi ilegal menit să legalizeze preşedinţia pe viaţă a lui Putin. El a declarat că opoziţia nu va protesta deocamdată din cauza pandemiei, dar o va face masiv din toamnă.

Ruşii au fost încurajaţi să susţină modificările consti­t­u­ţionale cu premii cum ar fi apartamente şi o campanie publicitară care a scos în faţă alte amendamente constituţionale, cum ar fi protecţia pensiilor şi interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Mai puţin clar a fost de ce Putin a avut nevoie ca electoratul să aprobe o serie de amendamente constituţionale care, deja ratificate de parlamentul naţional şi legislaturile regionale, au intrat în vigoare cu două luni în urmă.

„Din punct de vedere juridic, întregul exerciţiu este o nebunie“, arată Greg B. Yudin, sociolog la Moscow School of Social and Economic Studies, potrivit The New York Times. Totuşi, „procedura are sens“ pentru că sistemul Rusiei sub Putin depinde de aparenţa susţinerii populare pentru legitimizarea deciziilor deja luate.

Asta mai ales în condiţiile în care economia Rusiei este profund afectată de pandemie, iar rata popularităţii lui Putin a atins cel mai scăzut nivel de când acesta a venit la puterre cu 20 de ani în urmă.

După referendum, preşedintele rus va avea în faţă sarcina de a naviga printr-una dintre cele mai severe recesiuni din mandatul său. Viitorul lui Putin nu va mai depinde de realizările trecute, ci şi de succesul pe care-l va avea în a scoate Rusia din criza actuală, arată Nikolai Petrov, de la think tank-ul Chatham House, potrivit Bloomberg.

În prezent, Rusia este de asemenea implicată într-un scandal ce priveşte presupuse recompense acordate de această ţară talibanilor pentru uciderea forţelor americane şi de coaliţie din Afganistan.

Foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii au declarat recent că diviziunile din Washington privind reacţia administraţiei americane cu privire la rapoartele privind recompensele vor da apă la moară Moscovei, potrivit Washington Post.

„O lipsă de reacţie pune în pericol trupele americane şi garantează că încălcările legislaţiei internaţionale, asasinările, atacurile cibernetice şi eforturile de subminare a SUA ale lui Putin vor continua“, avertizează Andrea Kendall-Taylor, fost analist pe Rusia la CIA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO