• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Politică

Radu Carp: PNL depune sesizare la CCR pentru felul în care a fost votată Irina Radu la TVR

Radu Carp: PNL depune sesizare la CCR pentru felul în care a fost votată Irina Radu la TVR

Autor: Ana Maria Lazăr

10.05.2016, 15:00 184

"Probabil că acestea (sesizările privind votul din comisiile de cultură şi din plenul reunit-n.r) vor fi judecate cu celeritate pentru a detensiona situaţia şi aşa tensionată din cadrul televiziunii publice. Noi considerăm că vom avea câştig de cauză pentru că şi în 2012 s-a depus o plângere la CCR pe exact acelaşi motiv, încălcarea procedurilor parlamentare în privinţa numirii la acea dată a Consiliului de Administraţie, nu doar a preşedintelui-director general", a declarat Carp, la Parlament.

Carp a mai spus că sesizarea la CCR va fi depusă în câteva zile şi şi-a exprimat speranţa că decizia în acest caz se va da mai repede decât în 2012, când i-a luat Curţii trei luni să se pronunţe, din cauza vacanţei de vară.

"Dacă în adresa respectivă s-ar fi spus <<vă înaintăm doi candidaţi>>, atunci sigur că n-ar fi fost niciun fel de problemă în a-i examina pe amândoi, dar cum poţi să votezi un candidat care nici măcar nu a fost propus, nu a întrunit condiţiile de fond şi de formă pentru a fi propus. Aici constă încălcarea legii, nu în audierea doamnei Ghiurco. (...) Problema este de ce a fost trimisă de către Comisiile reunite o a doua propunere care nu a fost înaintată Parlamentului", a mai spus el.

"Grupul parlamentar al PNL a refuzat să participe la ceea ce s-a întâmplat pe plen şi, în ciuda încălcării evidente a Legii 41, s-a trecut la votarea doamnei Irina Radu", a explicat Radu Carp.

Carp a explicat că Legea 41 spune că se examinează de Comisii candidatul stabilit cu prioritate de membrii CA, iar în adresa trimsă Comisiilor este specificat că Monica Ghiurco a avut şapte voturi, iar Irina Radu doar cinci.

"Grupul parlamentar al PNL a anunţat încă de prima dată când s-a comis acel abuz privind votul pe plen, în privinţa primei nominalizări a doamnei Ghiurco, a anunţat că va trimite o sesizare la Curtea Constituţională, aceasta a fost deja trimisă, aşteptăm răspunsul Curţii. (...) Dacă cele două contestaţii sau una dintre ele va avea câştig de cauză la CCR, este o mare problemă legată de actele care vor fi întocmite de conducerea numită ilegal astăzi de plenul Parlamentului", a spus Carp.

Parlamentul a ales-o marţi pe Irina Radu în funcţia de preşedinte-director general al TRV cu 304 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".

La vot au participat 230 de deputaţi şi 82 de senatori. Liberalii nu au participat la vot.

Luni, Irina Radu a fost audiată, la propunerea PSD, de comisiile de cultură ale celor două Camere şi a fost votată pentru şefia TVR. Propunerea Consiliului de Administraţie al TVR, Monica Ghiurco, a fost respinsă de comisii.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256