• Leu / EUR4.7764
  • Leu / GBP5.6549
  • Leu / USD4.3067
Politică

Radu Vasile, premierul care a plecat de la Palatul Victoria cu ficusul sub braţ, îşi anunţă triumfal revenirea în politică

Radu Vasile, premierul care a plecat de la Palatul Victoria cu ficusul sub braţ, îşi anunţă triumfal revenirea în politică

Autor: Iulian Anghel

22.05.2011, 15:55 2805

În urmă 13 ani, la 56 de ani câţi avea atunci, părăsea furiosPalatul Victoria cu ficusul care îi împodobea biroul sub braţ. Unuldintre complotiştii din PNŢCD la adresa Guvernului lui VictorCiorbea (sfârşitul lui 2007 începutul lui 2008) pe care l-aînlocuit apoi în fruntea Guvernului a fost la rându-i înlocuit cuchiu cu vai un an mai târziu de Mugur Isărescu (Vasile nu voia săplece, iar preşedintele Emil Constantinescu nu avea un mecanismconstituţional clar să-l schimbe).

Acum, în vârstă de 69 de ani, Radu Vasile de profesie istoric aleconomiei anunţă că reintră în politică să întărească rândurilePNŢCD. Ţărăniştii (sau ce a mai rămas din ei) s-au reunit la finelesăptămânii într-o şedinţă specială pentru a-i valida dorinţa unuiadintre veteranii săi.

După alegerile din 2000, fostul său partid, PNŢCD, a ratatintrarea în Parlament (situaţie care s-a perpetuat până în ziua deastăzi), dar Radu Vasile îşi pregătise deja un loc călduţ casenator în partidul prietenului său Traian Băsescu, actualul şef alstatului, cu care complotase cu succes împotriva lui Ciorbea.

După finalizarea mandatului de senator PD, în 2004, Vasile carescria şi poezii sub pseudonimul Radu Mischie a dispărut din viaţapublică.

"Nu mai citesc ziare de ani de zile. Nu mă mai interesează viaţapolitică", mărturisea Radu Vasile reporterului ZF, în urma cu maibine de un an, în timp ce cobora dintr-un somptuos automobil deteren care ocupa întreaga lăţime a Căii Moşilor, în spatelemagazinului Cocor.

După ce a fost "izgonit" de la Palatul Victoria, Vasile şi-ascris memoriile, care au stârnit ceva interes prin aciditatea cucare trata "personajul" Emil Constantinescu.

Despre Radu Vasile fostul ambasador american la Bucureşti învremea în care acesta era premier, James Rosapepe, îşi aminteşte -tot într-o carte de memorii - cum îşi petrecea într-o totală lipsăde stres week-end-urile la Palatul Snagov care îi servea dreptreşedintă, jucând tenis şi uitându-se la meciurile de fotbal şicum, într-o sâmbătă seară, nu l-a lăsat până nu l-a adus pe unstadion (probabil al echipei Naţional, Vasile fiind suporter alechipei FC Naţional, el fiind şi membru în consiliul deadministraţie al clubului).

Acum Vasile pune din nou pasul în politică, după ce anul trecutstarea sa de sănătate ajunsese să fie extrem de gravă, el fiindtratat în Israel.

Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7764
Diferență: 0,0419
Ieri: 4.7744
Azi: 4.3067
Diferență: -0,116
Ieri: 4.3117
Azi: 5.6549
Diferență: 0,5566
Ieri: 5.6236
Azi: 4.3562
Diferență: -0,133
Ieri: 4.3620