Politică

Raluca Prună, acuzată de abuz în serviciu de un sindicat din ANP: a blocat modernizarea penitenciarelor

Raluca Prună, acuzată de abuz în serviciu de un...

Autor: Claudiu Surmei

06.01.2017, 16:27 128

"Fostul ministru al justiţiei, Raluca Alexandra Pruna se face vinovată de blocarea investiţiilor în penitenciare, dar şi a procedurilor necesare eliminării deficitului de personal. 127,7 milioane lei (aproximativ 30 de milioane de euro) ar fi însemnat modernizarea sau amenajarea a peste 11.000 de locuri de detenţie precum şi angajarea a peste 1.200 de ofiţeri şi agenţi de penitenciare. 127,7 milioane de lei înseamnă construcţia unui penitenciar nou la standarde moderne", se arată într-un comunicat de presă emis, vineri, de Sindicatul Omnia din ANP.

Sindicaliştii susţin că Raluca Prună se face vinovată de abuz în serviciu pentru că a refuzat să aprobe solicitările venite din partea ANP, motiv pentru care sistemul penitenciar s-a aflat în imposibilitatea de a demara proiectele care să ducă la îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi detenţie.

"Raluca Alexandra Pruna se face vinovata de comiterea infractiunii de abuz in serviciu, motiv pentru care solicitam celor in drept sa se sesizeze. Faptele fostului ministru - deja cercetat penal pentru infracţiunea de fals în declaraţii în relaţia cu o organizaţie internaţională (incidentul <<Am minţit la CEDO>>) - sunt de natură a aduce prejudicii României şi de a afecta grav funcţionarea unei structuri importante a justiţiei", se mai arată în comunicat.

Noului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, i se aduce la cunoştinţă că promisiunile referitoare la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru personal nu au fost puse în aplicare, numărul de ore suplimentare fiind în continuare mare, iar deficitul de personal în creştere, ceea ce duce la scăderea siguranţei penitenciarelor.

Potrivit Sindicatului Omnia din ANP, instituţia a returnat în 2016 la bugetul de stat 127,7 milioane de lei (aproximativ 30 de milioane de euro).

Fostul ministrul al Justiţiei, Raluca Prună, a declarat într-o şedinţă a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) din luna octombrie 2016 că a minţit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget, argumentând că declaraţiile "erau nişte bune intenţii."

"Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile. Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani (...)", a declarat Raluca Prună în şedinţa CSM, conform înregistrării postate pe site-ul instituţiei.

Declaraţiile ministrului Justiţiei au venit în contextul în care în plenul CSM se discuta despre amânarea investiţiilor pentru sediile de instanţe, după o intervenţie a judecătorului Horaţius Dumbravă care reclama un semi-blocaj instituţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO