Politică

Rapirea jurnalistilor romani, comandata de escroci

05.08.2005, 20:39 33

Cei trei ziaristi romani detinuti in Irak au fost victimele unei rapiri comandate de escroci cu care rapitorii urmau sa imparta banii, conform editiei electronice de joi a revistei Le Nouvel Observateur.

Revista, care a incercat sa refaca, in baza unor informatii obtinute la Paris si Bucuresti, desfasurarea negocierilor, clarifica o serie de puncte ramase in suspans dupa eliberarea celor trei romani si a jurnalistei franceze Florence Aubenas.

Astfel, publicatia franceza explica - sub titlul "Florence Aubenas, secretele unei eliberari" - motivul pentru care a fost batut Ovidiu Ohanesian, care nu reusea sa pronunte in araba numarul sau de identificare (99); faptul ca Florence Aubenas a refuzat sa confirme ca ar fi fost detinuta in acelasi loc cu romanii, deoarece negocierile nu fusesera incheiate, iar rapitorii amenin-tau ca vor ucide ostaticii ramasi in detentie; modul de colaborare dintre autoritatile romane si cele franceze in cursul negocierilor sau faptul ca Marie-Jeanne si Mohamed Munaf au incercat sa ii convinga pe rapitori ca sunt casatoriti, pentru a evita orice tentativa de viol asupra romancei.

Ziaristul francez, care a realizat ancheta la Bucuresti, relateaza despre cea care era, la sfarsitul lunii mai, "eroina natiunii", Marie-Jeanne Ion, pe care a insotit-o intr-o plimbare prin Bucuresti cu BMW-ul ei puternic, asistand la conflictele acesteia cu soferii "macho" romani care conduc cu piciorul pe acceleratie si nu respecta nimic.

In privinta negocierilor, revista afirma ca, deja implicat in negocieri cu autoritatile franceze, seful rapitorilor - prezentat de revista drept Khaled Al-Akydyi, alias Abu Sahar, - a acceptat sa organizeze si rapirea romanilor, pentru care a prevazut insa un alt scenariu. Operatiunea i-a fost propusa de Abdel Jabar Al-Slimani, supranumit Hadji, care a fost arestat in data de 11 aprilie si a fost interogat si de procurorul roman Ciprian Nastasiu in data de 20 mai. Conform unui extras din procesul-verbal de interogatoriu, publicat de Nouvel Observateur, Al-Slimani a recunoscut ca "i s-a cerut sa ii rapeasca pe ziaristi".

"Acestia trebuia sa fie bine tratati timp de trei zile. Apoi, imediat dupa interventia lui Omar Hayssam, urmau sa fie repusi in libertate (...) Astfel am ajuns la Hakim, la Abu Sahar. Precizez ca Ibrahim si cu mine am fost singurii care au discutat cu Abu Sahar, prezentandu-i intentia noastra de a ii rapi pe ziaristi. Abu Sahar a fost de acord sa se ocupe de aceasta rapire. El a stabilit data si ora la care trebuia sa aiba loc rapirea", afirma el.

Arestarea, la Bucuresti, a omului de afaceri romano-sirian Omar Hayssam a schimbat datele problemei. "I-am cerut lui Abu Sahar sa ii elibereze urgent pe ziaristi, deoarece nu voiam sa avem alte probleme cu autoritatile irakiene. Raspunsul lui Abu Sahar a fost ca pentru eliberarea ostaticilor trebuie ca trupele romane sa se retraga de pe teritoriul irakian. El a promis si ca, indiferent ce se va intampla, nu ii va executa. Cand a facut aceasta afirmatie, eram de fata", a declarat Al-Slimani.

Rapirea romanilor nu fusese prevazuta si a determinat o intrerupere aproape totala a negocierilor dintre rapitori si partea franceza. Revista afirma ca, o data cu ziaristii romani, "Seful" (The Boss) s-a lansat intr-un nou tip de operatiune - "rapirea teleghidata, o rapire falsa comandata din strainatate de escroci cu care urma sa imparta banii de rascumparare". Cel care a comandat rapirea este, potrivit revistei franceze, omul de afaceri de origine siriana Omar Hayssam, dispus sa plateasca o rascumparare de cateva milioane de dolari, in ideea de a recupera o parte dintre acestia. "Nu este prima data cand se intampla asa ceva. Este o modalitate ca si altele pentru spalarea de bani murdari, cu un sistem de retrocomisioane. In Irak, rapirea este o industrie mafiota", afirma surse franceze.

Ca detalii ale unei "intrigi cu specific romanesc", revista afirma ca dupa victoria "foarte atlantistului" presedinte Basescu, la sfarsitul anului 2004, Hayssam, miliardar foarte apropiat de retelele politice ale erei Iliescu, nu mai beneficia de sprijin politic si se afla in colimatorul justitiei, fiind banuit de evaziune fiscala, abuz de bunuri sociale, spalare de bani in legatura cu activitati teroriste si riscand 10 - 15 ani de inchisoare. "Avea nevoie de o lovitura: daca ii aducea pe ostatici in viata, devenea erou national si beneficia poate de blandete din partea judecatorilor si a autoritatilor. Era suficient sa organizeze el insusi rapirea", afirma Nouvel Observateur.

Inca din primele minute ale rapirii, in data de 28 martie, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a intuit lovitura sub centura. Politia romana, care il supraveghea pe Hayssam de cateva luni, detinea dovezi clare ca el este "creierul" operatiunii. Presa romana a scris initial ca este posibil ca ziaristii sa fie implicati in propria lor rapire sau ca Marie-Jeanne Ion ar fi fost chiar logodnica lui Hayssam, pentru ca, ulterior, sa devina clar ca ei au fost numai sponsorizati de Omar Hayssam, "practica curenta in Romania, unde ziarele nu au mijloace financiare pentru reportaje in strainatate, iar unii reporteri accepta acest gen de mecenat foarte riscant".

La inceputul lunii aprilie, cand "Seful" a aflat despre dezvaluirile presei de la Bucuresti, a intrat in panica si a trebuit sa ia o decizie in legatura cu ostaticii. Intr-o seara, in timp ce cei trei ostatici romani erau inchisi intr-o cladire de birouri, un gardian le-a propus sa fuga, oferindu-le chiar si arme pentru a se apara in Bagdad. Inspaimantati de ideea de a se afla singuri in oras, cei trei au preferat sa ramana cu rapitorii. A doua zi, "Seful" a decis sa ii pastreze ca ostatici si sa formuleze revendicari politice, dat fiind faptul ca Romania avea soldati in Irak. Astfel, ostaticii, rasfatati in primele zile, au devenit inamici, iar falsa rapire pusa la cale din Romania a devenit o adevarata rapire "a l''irakienne".

Nouvel Observateur apreciaza ca urmarea seamana cu un film prost. In data de 5 aprilie, Omar Hayssam a fost arestat, in timp ce incerca sa se interneze intr-un spital psihiatric. Marie-Jeanne Ion, Ohanesian, Miscoci si Munaf au fost dusi in subsolul in care se afla deja Florence Aubenas.

Sosirea lor, la inceputul lunii aprilie, a dat peste cap viata din celula, ei fiind mai bine tratati si mai bine hraniti. Si viata lui Florence s-a imbunatatit o data cu venirea romanilor, dar cazul ei nu se mai afla pe ordinea de zi a rapitorilor, deoarece Abu Sahar (Seful) se concentra asupra negocierilor cu autoritatile romane, dorind sa incheie rapid cazul acestora.

"In cursul lunii aprilie, stiam ca este Seful, dar nu eram siguri ca Florence si ostaticii romani sunt retinuti in acelasi loc", afirma unul dintre oficialii francezi implicati in acest caz.

Seful a reluat legatura cu autoritatile franceze spre sfarsitul lunii mai. In ultimele zile inaintea eliberarii lui Aubenas, el a luat legatura direct cu ambasadorul francez la Bagdad. Surse din serviciile secrete franceze afirma ca, la despartirea de Aubenas, i-ar fi spus: "Data viitoare cand vii in Irak, telefoneaza-mi. Organizam o falsa rapire si facem fifty-fifty".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO