Politică

Războiul pentru Cluj: Cea mai plină de simboluri încleştare din această vară fierbinte

Războiul pentru Cluj: Cea mai plină de simboluri încleştare din această vară fierbinte

Foto: Liviu Chirica

Autor: Iulian Anghel

10.06.2012, 18:47 949

Votul de astăzi pentru Primăria Clujului are cea mai mare încărcătură simbolică în aceste alegeri. Pentru că este fieful PDL care controlează autoritar oraşul de opt ani. Se luptă fostul premier Emil Boc (ales de două ori primar în această urbe înainte de a veni la Palatul Victoria) şi Marius Nicoară (PNL) fost preşedinte al Consiliului judeţean (acum senator) cel care a negociat venirea Nokia la Cluj. Aşadar, doi oameni care au fost iubiţi şi apreciaţi, la vremea lor, de clujeni.

Dacă Boc pierde alegerile, el nu va mai putea sta în fruntea PDL în vederea luptei electorale din toamnă. Pierderea Clujului de către preşedintele partidului ar însemna un dezastru pentru PDL. Câştigarea lui ar da un important imbold acestui partid şi l-ar putea mobiliza pentru lupta crâncenă din toamnă, chiar dacă în aceste alegeri locale partidul ar ieşi înfrânt.

De aceea, rezultatul de la Cluj este, pentru PDL, mai semnificativ decât cel de la Bucureşti, poate pentru prima din anii 2000 încoace când Traian Băsescu a câştigat Primăria generală a Capitalei pe care a păstrat-o până acum patru ani. Şi este mai semnificativ decât bătălia pentru sectoarele 3 şi 6 unde fostul partid de guvernământ luptă să-şi păstreze primarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO