Politică

Rebeliune la PSD: Organizatiile din Transilvania cheama la lupta impotriva conducerii centrale

Rebeliune la PSD: Organizatiile din Transilvania cheama la lupta impotriva conducerii centrale

Rus ii reproseaza lui Geoana (stg.) ca l-a demis pe nedrept, intrucat Clujul si-a atins obiectivele electorale

01.07.2008, 19:56 26

Anuntul lui Rus vine dupa o decizie a conducerii centrale potrivit careia filialele judetene care au obtinut un scor de sub 20% la alegerile locale sunt dizolvate, intre acestea liderul PSD Mircea Geoana nominalizand si organizatiile din Brasov, Cluj si Bihor. Liderul PSD Brasov, Constantin Nita, a cerut ieri organizatiilor din Transilvania sa se opuna deciziei de dizolvare pe care o considera "opera" organizatiilor din sud precum Constanta si Teleorman.
Liderul filialei, senatorul Vasile Dancu, a spus ca, in ciuda valului de "violenta interpartinica" care s-a rasfrant asupra filialei, membrii organizatiei isi vor continua activitatea de pregatire a parlamentarelor pana la CN din 11 iulie, dupa care vor actiona in functie de mentinerea sau nu a hotararii de dizolvare a conducerii organizatiei. Mircea Geoana nu a comentat ieri situatia din partid.
Potrivit lui Rus, dizolvarea conducerii filialei Cluj este "nestatutara, inutila si contraproductiva". "In conditiile in care conducerile mai multor organizatii municipale ale PSD din judetul Cluj au demisionat, a dizolva conducerea PSD Cluj inseamna a desfiinta organizatia. Ce vor face atunci primarii, consilierii, activistii nostri din judet? Acest lucru este imposibil de acceptat", a spus ieri Rus. De asemenea, intr-un comunicat de presa al PSD Cluj, dat publicitatii ieri, se arata ca Biroul Permanent Judetean (BPJ) considera decizia de dizolvare ca fiind "nestatutara" si "nedreapta". "Rezultatele organizatiei judetene Cluj urmaresc tendinta scorurilor PSD la nivel national, astfel incat procentele din 2008 sunt mai mari decat in 2000, dar mai scazute fata de cele din 2004", conchide comunicatul PSD Cluj. Social-democratii clujeni arata ca filiala ar fi obtinut la alegerile locale 21,06%. La alegerile locale de la inceputul lui iunie, candidatul PSD la Primaria municipiului Cluj-Napoca, Remus Lapusan, nu a avut nicio sansa in fata primarului in functie Emil Boc, care a castigat din primul tur, iar Vasile Soporan a pierdut la randul sau cursa pentru presedintia consiliului judetean in fata democrat-liberalului Alin Tise.
In urma cu patru ani, Ioan Rus, pe atunci ministru de interne, pierduse la randul sau cursa pentru Primaria Cluj in fata lui Boc. In presa a fost speculata o apropiere a grupului de la Cluj - care ii are ca exponenti pe Ioan Rus, pe Vasile Dancu si pe Vasile Puscas - de liderii ardeleni ai PD-L. Rus si secretarul general al PD-L Vasile Blaga au relatii apropiate si
s-au laudat reciproc in 2005, cand Blaga a preluat mandatul de ministru al internelor. De altfel, presedintele Traian Basescu, fost lider al PD, a spus intr-un discurs de la debutul mandatului ca si-ar dori ca Vasile Puscas, care a fost numit de PSD negociator-sef al Romaniei la UE, sa-si pastreze mandatul si in timpul guvernarii Aliantei D.A. In PSD, organizatia de la Cluj este considerata ca fiind extrem de influenta, ajutandu-l pe Mircea Geoana sa devina presedinte al partidului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO