Politică

Rectificarea bugetului de stat din septembrie schimbă aproape toate sumele faţă de august

Rectificarea bugetului de stat din septembrie schimbă...

Autor: Dan Straut

05.09.2018, 19:27 142

Alocările de sume stabilite prin rectificarea bugetului de stat adoptată miercuri de Guvern sunt schimbate la aproape toate capitolele importante faţă de alocările proiectate în luna august, pentru rectificarea care atunci a fost amânată, reiese din datele oficiale comparate de MEDIAFAX.

La rectificarea propusă în 6 august, Guvernul prevedea un total al veniturilor la bugetul consolidat (buget de stat plus bugete de asigurări sociale) în creştere cu 5,99 miliarde de lei; în proiectul de acum, veniturile consolidate sunt în creştere cu 8,8 miliarde de lei. Iar cheltuielile bugetului consolidat, care în august erau proiectate să se majoreze cu 7,09 miliarde de lei, sunt proiectate acum să se majoreze cu 9,9 miliarde de lei.

La nivelul bugetului de stat, veniturile erau proiectate, în august, să scadă cu 1,7 miliarde de lei; acum sunt proietcate să se majoreze cu 948,4 milioane de lei. Iar cheltuielile bugetului de stat erau proiectate, în august, să se majoreze cu 589,1 milioane de lei; acum, sunt proiectate să se majoreze cu 2,8 miliarde de lei.

Cheltuielile de personal vor creşte, acum, cu 206,6 miliarde de lei, în loc să crească - potrivit proiectului din august - cu 203,7 milioane de lei.

Creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii se dublează, majorarea de acum fiind de 7,9 milioane de lei faţă de 3,5 milioane de lei cât se proiectase în august.

Fondul de rezervă creşte acum cu 1,2 miliarde de lei, în locul majorării cu 200,6 milioane de lei proiectată în august.

Transferurile de fonduri între unităţile administrativ-teritoriale, programate să scadă cu 2,6 miliarde de lei în august, sunt programate acum să scadă cu doar 1,6 miliarde de lei.

Cheltuielile de capital, care urmau să crească, în august, cu 212,7 milioane de lei, vor creşte, în septembrie, cu 225,2 milioane de lei.

La nivelul ordonatorilor de credite, schimbările din septembrie faţă de august sunt următoarele:
- Ministerul Finanţelor Publice va avea cu 3,2 miliarde de lei mai mult (majorarea anterioară era de doar 1,8 miliarde de lei)
- ANSVSA, în principal pentru combaterea efectelor pestei porcine africane, primeşte 146,5 milioane de lei în plus, faţă de majorarea anterioară, care era de 99,5 milioane de lei
- Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va primi acum o majorare cu 955,9 milioane de lei a fondurilor, faţă de scăderea cu 44,2 milioane de lei prevăzută anterior
- Ministerul Cercetării, ale cărui alocări urmau să scadă în august cu 122,1 milioane de lei, a dispărut din prevederile noii rectificări (nu se mai menţionează nici scăderi, nici reduceri de fonduri)

În fine, transferurile de TVA către bugetele locale, care în august urmau să se majoreze cu 1,1 miliarde de lei, se majorează acum cu 1,7 miliarde de lei.

Celelalte ministere şi instituţii (MAI, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Transporturi, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Muncii, inclusiv SRI) au rămas şi în septembrie cu proiecţiile din august, majorările sau reducerile de fonduri fiind acum similare cu cele din vară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO