Politică

Relatiile spinoase dintre Romania si Moldova, pansate cu 100 mil. euro

Relatiile spinoase dintre Romania si Moldova, pansate cu 100 mil. euro
28.01.2010, 00:00 408

Presedintele Traian Basescu a fost intampinat ieri la Chisinaude cateva sute de persoane care au strigat "Unire", cuvantul-cheiepentru relatiile dureroase dintre Romania si Republica Moldova inultimii ani.

Peromani si pe moldoveni nu-i desparte nici graiul, nici cultura,nici istoria. Mesajul transmis ieri pe doua voci, dar in aceeasilimba, de presedintele roman si de cel moldovean, Mihai Ghimpu(interimar), a sunat intr-o nota foarte indepartata de relatiileostile din timpul presedintiei filorusului Vladimir Voronin, acumliderul Partidului Comunist, al carui final de mandat a fost marcatde o revolta violenta a tinerilor care au strigat de la Chisinauspre lume: vrem alt viitor!

Basescu a facut prima vizita externa a primului sau mandat depresedinte la Chisinau in 2005, iar prima vizita a celui de-aldoilea mandat, in care a anuntat un ajutor nerambursabil de 100mil. euro pentru Moldova, n-avea cum sa difere.

Nu numai pentru ca la Chisinau este o alta conducere, care vreaintegrarea in UE si ruperea de vecinii de la Rasarit, dar mai alesca multe dintre cele 70.000 de voturi care au facut diferenta intreBasescu si liderul PSD Mircea Geoana la alegerile din 6 decembrieau venit de peste Prut.

In sectiile de votare de aici au votat peste 12.000 de cetateniromani, 95% din voturi mergand catre Basescu. Peste 100.000 demoldoveni au si cetatenie romana in baza unei legi promulgate deBasescu.

Date fiind aceste cifre, nu este de mirare asadar popularitateaactualului presedinte al Romaniei in Republica Moldova. De altfel,seful statului a anuntat ieri la Chisinau ca Guvernul va infiintala sfarsitul acestei saptamani o agentie speciala pentru acordareacetateniei romane.

"Vineri, Guvernul va emite un act nor-mativ prin care, printr-oordonanta de urgenta, va fi decisa crearea unei agentii specialepentru acordarea cetateniei romane pentru cei care si-aupierdut-o", a declarat Traian Basescu, dupa intalnirea cupresedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. El amai spus ca sediul agentiei va fi la Bucuresti, dar ca va avea sicinci unitati teritoriale, la Iasi, Galati, Suceava, Cluj siTimisoara.

Presedintele Basescu a facut acest anunt in contextul in carevorbea despre problemele privind intarzierile la acordareacetateniei.

"Legislatia modificata anul trecut obliga la acordareacetateniei in termen de cinci luni. Foarte multi ne reproseaza caacordarea vizelor este intarziata. Nu exista solicitari de acordarea cetateniei care sa nu fi fostacordate in termen de cinci luni, daca dosarele au fost complete sicorecte", a sustinut seful statului roman.

O suta de milioane de euro nerambursabili

Traian Basescu a anuntat ieri ca Romania va oferi un sprijinfinanciar nerambursabil in valoare de 100 mil. euro pentru proiectede infrastructura in educatie si pentru proiecte de importantalocala. "Romania va oferi un sprijin financiar nerambursabilderulabil in patru ani, intre 2010 si 2013 inclusiv, bani care vorfi dati in patru transe anuale, destinati proiectelor deinfrastructura in educatie si proiectelor de importanta locala", aspus Basescu. "Am stabilit ca este un lucru extrem de importantpentru relatia Republicii Moldova cu Romania, dar si cu UE esteconectarea infrastructurilor noastre - cea energetica, de transportde gaze si cea feroviara", a spus seful statului.

El a enumerat principalele proiecte care vor fi derulate de celedoua tari. "Primul, care speram sa devina functional pana lasfarsitul lui 2010, este linia electrica de 110 KW Falciu-Gotesti.Va informez ca pe teritoriul Romaniei lucrarea este terminata -28,3 kilometri. Am inteles de la Guvernul R.Moldova ca in cursulacestui an vor termina lucrarile si pe teritoriul R.Moldova, iarcosturile de conectare ni le asumam noi, in asa fel incat sistemulenergetic sa fie cuplat cu sistemul energetic al Romaniei si alUE", a explicat presedintele Basescu.

El a spus ca o alta linie electrica de 400 KW care va porni dela Suceava este in stadiul de "aviz de mediu", iar Romania isiasuma responsabilitatea sa gaseasca 30 mil. euro din fondurieuropene pentru finantarea proiectului.

"De asemenea, tot in cadrul politicii de vecinatate, peParteneriatul Estic, vizam realizarea proiectului de interconectarea sistemului de transport de gaze Dochia - Ungheni - Iasi, in asafel incat sistemul de transport de gaze pe conducta al Romaniei safie conectat cu cel al R.Moldova, cu Moldogaz", a mai spus sefulstatulu

De asemenea, 350.000 de doze de vaccin pentru prevenirea gripeiA/H1N1 trimise de Romania urmau sa soseasca miercuri-seara inMoldova, a mai spus seful statului.

Dupa podul de flori, podul cu investitori

Daca in 1990 romanii de pe ambele maluri ale Prutului au facut"podul de flori", acum in Moldova e nevoie de altele noi, din otelsi beton, precum si de noi proiecte de infrastructura.

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, aspus la finalul intalnirii cu Traian Basescu ca tara sa sufera dincauza infrastructurii foarte proaste si ca este nevoie sa fieconstruite noi poduri peste Prut, pentru ca oamenii sunt nevoiti safaca ocoluri de o suta de kilometri ca sa ajunga la un pod detrecere peste Prut.

Cuiul din talpa Europei

Federalizarea

In1999, Rusia semna, la Istanbul, la summit-ul NATO, un document princare se angaja sa-si retraga (incepand cu 2001) armata de peteritoriul Transnistriei, autodeclarata republica autonoma in urmarazboiului din 1991-1992. Nu a facut-o nici astazi, la ordinulfostului presedinte Vladimir Putin. In 2008, in urma razboiului dusde Rusia in Georgia, Moscova a recunoscut independenta provinciilorgeorgiene rebele Abhazia si Osetia de Sud. Un scenariu care a fostinterpretat drept un pas spre o ipotetica aprobare a Rusiei privind"autodeterminarea" Transnistriei.

Scenariile avansate de Moscova cu privire la rezolvareaconflictului din Moldova, unul dintre "conflictele inghetate", suntmultiple. Cel mai intens vehiculat a fost "Planul Kozak" careprevedea federalizarea Republicii Moldova, concomitent cumentinerea trupelor rusesti in Transnistria. Planul a fost respinsde fostul presedinte Vladimir Voronin, la presiunile Occidentului.Cu sau fara planul Kozak, rusii sunt in Transnistria si nu este deneluat in seama ca aceasta zona din dreapta Nistrului reprezinta uncap de pod al Rusiei in Europa, asemanator enclaveiKaliningrad.

Unirea cu Romania

Desi intrezarita la inceputul anilor '90 unirea Romaniei cuRepublica Moldova ramane o iluzie, considera istoricii. "Nici acumsi nici intr-un viitor apropiat", crede istoricul Adrian Cioroianu.In Romania incepe sa se vorbeasca din ce in ce mai putin despreacest lucru. Insa la Chisinau o eventuala unire este purtata ca osperietoare. In fosta provincie romaneasca Basarabia, jumatate dinoameni vorbesc ruseste - sunt acei oameni stramutati de fostulimperiu sovietic dintr-o regiune in alta a URSS. In urma cu o lunapresedintele Congresului comunitatilor ruse din Moldova,presedintele miscarii social-politice "Ravnopravie", ValeriKlimenko, sustinea ca ideea unirii cu Romania a Moldovei va avea"consecinte foarte serioase", inclusiv declansarea unui razboicivil.

Integrarea europeana

Integrarea in Uniunea Europeana a Republicii Moldova este unscenariu posibil, dar indepartat. De departe, Romania este cel maivolubil avocat al acestui scenariu. Sondajele arata ca moldoveniidoresc integrarea in UE, dar nu si in NATO. Insa acest orizont estedeparte. Nu este vorba aici doar de un nou conflict cu Moscova, cide neputinta Moldovei de a indeplini standardele de aderare.Romania a cunoscut si ea acest chin, dar a avut de partea eiistoria si o anume conjunctura extrem de favorabila. Moldova are,totusi, perspective, mai ales ca multi dintre cetatenii ei lucreazain tarile UE - o treime din PIB-ul de aproximativ sase miliarde dedolari al Moldovei reprezinta banii trimisi acasa de cei caremuncesc in afara granitelor Republicii.

Nababii

Desi Moldova este cea mai saraca tara a Europei geografice, pestrazile capitalei, Chisinau, se plimba limuzine de sute de mii deeuro. Unul dintre cei mai bogati moldoveni este fiul fostuluipresedinte comunist Vladimir Voronin. Oleg Voronin are o avereestimata la aproximativ 2 mld euro, el controland o buna parte asistemului bancar, dar si firme din domeniul constructiilor sautransporturilor. A fost acuzat ca s-a imbogatit sub protectiatatalui sau, dar sustine ca si-a facut averea in mod cinstit. OlegVoronin detine banca "FinComBank", prin care sunt rulati banii dela Caile Ferate moldovene si Moldtelecom, o firma de constructii("Metal-market") si o firma de transporturi pe calea ferata("Transline").

Cea de-a doua familie bogata din Moldova este cea a lui AnatolStati, care, in timpul revolutiei din aprilie trecut a sustinutopozitia.

"Novoe russkoe slovo" (NRS), (o publicatie americana) a sustinutrecent ca cea mai bogata familie din Moldova este cea a lui AnatolStati. Fiul acestuia, Gabriel Stati, care abia a trecut de 30 ani,este principalul mostenitor al averii familiei, care s-ar ridica la2,2 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO