Politică

Remanierea in trepte, moda toamna-iarna la Palatul Victoria

23.10.2003, 00:00 16

Demisiile ministrilor Hildegard Puwak, Mircea Beuran si Serban Mihailescu a fost doar prima etapa a remanierii guvernamentale, potrivit unor surse din PSD. Schimbarile in echipa Cabinetului Nastase vor continua in maximum doua saptamani cu inca doua portofolii. In paralel, PSD va recurge la inlocuirea unor lideri locali. Posibilitatea unor noi schimbari in echipa guvernamentala nu a fost exclusa ieri de premierul Adrian Nastase.



Strategia remanierii
Surse din PSD afirma ca schimbarile care vor urma in Cabinetul Nastase nu sunt intamplatoare, ele fiind rezultatul unui calcul politic. "Totul face parte dintr-o strategie. Schimbarile nu vor veni imediat, in nici un caz nu la doua-trei zile dupa cele trei demisii", au spus sursele citate.
Noua etapa a remanierii este asteptata inaintea prezentarii raportului de tara, pe care Comisia Europeana il va da publicitatii pe 5 noiembrie. Aceste modificari au atat ratiuni de imagine interna si externa - inclusiv in perspectiva alegerilor de anul viitor - cat si de eficienta guvernamentala, au spus sursele citate. Intre cei vizati de noua restructurare este mentionat numele ministrul justitiei Rodica Stanoiu, acest portofoliu fiind des criticat. Apropiata presedintelui Ion Iliescu, Stanoiu a fost vizata si de remanierea guvernamentala din luna iunie, insa si-a conservat pozitia, dupa ce situatia ei a fost negociata pana in ultima clipa.
De altfel, la grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, luni, imediat dupa ce demisiile celor trei ministri au fost facute publice, liderul deputatilor Viorel Hrebenciuc a spus explicit ca vor urma si alte schimbari. Potrivit unor surse parlamentare, in sedinta de grup s-a vorbit despre schimbarea "unor cadre cu raspunderi in partid".
In paralel cu remanierea guvernamentala, PSD are in vedere si schimbara unor lideri de filiale judetene. De altfel, presedintele executiv al PSD Octav Cozmanca a spus marti ca in urmatoarele doua saptamani vor urma analize in filialele judetene ale partidului. Criteriul de apreciere predominant va fi prezenta la referendumul constitutional. Rezultatele referendumului arata insa ca cei mai controversati lideri locali ai PSD -Nicolae Mischie, Bebe Ivanovici, Marian Oprisan - "vor cadea in picioare" intrucat Gorj, Ilfov si Vrancea sunt printre judetele in care prezenta la vot a fost peste media pe tara. La pol opus se afla filiala Bucuresti, condusa de Dan Ioan Popescu. Insa, avand in vedere influenta sa in partid este greu de grezut ca ar putea fi sanctionat.



Nastase: Un guvern nu poate fi etern
Premierul Adrian Nastase a  admis ieri posibilitatea ca, in perioada urmatoare, sa fie efectuata o noua remaniere guvernamentala, in cazul in care acest lucru va fi necesar.
 "Un Guvern, chiar mai rau decit o Constitutie, nu poate sa fie etern. De aceea, este normal ca echipa sa se schimbe, asa cum se schimba si echipele sportive. Unii dintre jucatori mai merg si mai stau pe banca, ca rezerve. Va trebui sa aducem, poate, si alti jucatori in echipa", a spus Nastase, potrivit Mediafax.
Seful Executivului a precizat ca important este, insa, ca echipa in ansamblu sa realizeze obiectivele asumate in programul de guvernare.
"Daca va mai fi nevoie, in viitor, de facut alte schimbari, sigur ca le vom face. Daca ar fi fost nevoie de altele acum, le-as fi facut acum. Daca va fi nevoie cu un alt prilej, sigur, voi propune aceste modificari domnului presedinte Iliescu si impreuna vom decide asupra lor", a adaugat Nastase.
Premierul a declarat ca a solicitat tuturor ministrilor sa analizeze atent activitatea din institutiile pe care le conduc si sa decida ce anume trebuie modificat in interiorul acestora pentru a elimina problemele care nemultumesc populatia si care determina aparitia unor "semnale din exterior".
Ieri, asa cum a facut-o si in ultimele doua zile, prim-ministrul a tinut sa aprecieze "profesionalismul" celor trei ministri care au demisionat luni si sa aminteasca faptul ca demisia lor nu are legatura cu eficienta.
Pentru prima data dupa anuntarea demisiilor, UDMR, partenerul politic al PSD, s-a pronuntat ieri. Presedintele UDMR Marko Bela considera ca demisiile celor trei ministri ar putea fi benefice intrucat este mult mai usoara colaborarea cu un partid care ia masuri impotriva celor banuiti de coruptie. 



Demisia lui Puwak era necesara
Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a declarat ca regreta demisia ministrului Integrarii Europene, Hildegard Puwak, dar considera ca aceasta a fost necesara. "Cred ca a fost o decizie in primul rind a doamnei Puwak, pe care a luat-o impreuna cu Guvernul. Am lucrat foarte bine cu doamna Puwak. A fost un ministru eficient care a lucrat foarte mult. Regret foarte mult ca a existat aceasta situatie si ca demisia a fost necesara. Vom vedea dupa investigatiile facute de PNA cu asistenta OLAF daca e vreo problema cu coruptia, de frauda. E clar ca au fost neregularitati", a  declarat Jonathan Scheele, citat de Mediafax.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO