Politică

Reportaj din Hamburg: Cozi pe trei etaje la secţia de vot de la Consulatul României

Reportaj din Hamburg: Cozi pe trei etaje la secţia de vot de la Consulatul României

Cetateni romani stau la rand pentru a vota la alegerile prezidentiale, la o sectie de votare din Munchen, duminica, 2 noiembrie 2014. EDGAR JOZSA / MEDIAFAX FOTO

Autor: Doina Anghel

02.11.2014, 17:31 761

Pentru un român nou sosit la Hamburg, în cazul meu, de puţin peste şase luni, votul la consulatul onorific este un bun prilej de informare. Nu cu cine să votez, evident, dar despre starea comunităţii: ce restaurante româneşti sunt în regiune, de unde se pot cumpăra cârnaţi sau varză murată, unde este biserica românească şi care sunt taxele parohiale. Am primit până şi un fluturaş publicitar la un revelion românesc cu muzică live, salata boeuf, sarmale şi cameră de joacă pentru copii. Tentant!
Despre alegeri, oamenii au învăţat să nu comenteze prea mult!

În diaspora se votează mereu altfel decât în ţară. Bărbatul între două vârste este marinar din Constanţa şi, lucrează, ca mulţi alţii veniţi astăzi la vot, în portul Hamburg. Schimbă repede vorba când se pomeneşte numele fostul lui confrate, Traian Băsescu, preşedintele României. !!Eu sunt de orientare mai liberală. În 1990 lipeam postere cu Raţiu noaptea, prin oraş. Şi n-am lipsit niciodată de la vot -, răspunde la întrebarea despre performanţa politică a fostului căpitan de navă.
Aproape 500 de oameni au venit astăzi la consulatul onorific al României la Hamburg, aflat la etajul cinci al unei clădiri moderne din centrul financiar al oraşului, la doi paşi de port. Însă cifra va creşte negreşit. La coada ce spiralează trei etaje în jos stau mulţi tineri cu nasul în telefon şi familii vesele, cu copiii şi nepoţi. Mulţi îşi dau întâlnire peste câteva ceasuri la Taverna Româna. Aşteaptă cuminţi la coadă şi necunoscuţii se salută politicos, la venire şi la plecare. Nimeni nu abandonează.
 

 
 
AFACERI DE LA ZERO