Politică

Respingerea lui Croitoru ar inchide pe moment discutiile pentru un nou guvern

Respingerea lui Croitoru ar inchide pe moment discutiile pentru un nou guvern
26.10.2009, 00:00 40

Miercuri, asadar, Cabinetul propus la finele saptamanii deLucian Croitoru ar putea sti daca merge mai departe sau esterespins de Parlament. Dar toate reactiile din opozitie de dupaanuntul echipei propuse de Croitoru au fost negative, iar mesajulclar. Acest Guvern nu va trece si nu pentru ca unele propuneri nusunt bune, ci pentru ca votul in plen este dat pentru intregGuvernul. Or, in acest moment, Croitoru nu se poate bizui decat pevoturile PD-L, 190 de voturi, fata de cele 236, cate ii suntnecesare pentru a-i fi validat Guvernul.

In aceste conditii, constitutional, presedintele ar urma sa facao alta propunere (sau aceeasi), insa Constitutia nu-i cere untermen sefului statului pentru acest demers.

Portavocea lui Basescu: Boc II merge pana dupaalegeri

In aceste conditii a aparut ideea lansata de unul dintreapropiatii lui Traian Basescu, Elena Udrea, care a sustinut ca,daca guvernul propus de Croitoru cade la votul Parlamentului, sefulstatului nu va mai face nicio desemnare pentru un candidat lafunctia de prim-ministru pana dupa alegeri.

"Un alt guvern, nominalizarea unui alt prim-ministru, care poatefi o varianta, ar putea fi lasata dupa validarea presedinteluipentru al doilea mandat. Atunci si majoritatea in Parlament va fiuna mult mai stabila. S-a vazut la votul impotriva guvernului Bocca sunt membri ai PSD si PNL care au votat pentru mentinereaguvernului, deci nu a existat o pozitie in bloc. Au existat siparlamentari votati uninominal care nu au urmat ordinul de partidsi au votat cu responsabilitate. Probabil ca exista si aceastavarianta, ca viitorul prim-ministru sa se numeasca dupa validareapresedintelui, atunci cand si majoritatea in Parlament va fistabila in jurul PD-L", a spus Elena Udrea.

Guvernul Boc II ar putea, asadar, ramane in functie pana dupaalegeri. Este un scenariu pe care PSD si PNL l-au acuzat de maimulte ori atunci cand a venit vorba despre refuzul sefului statuluide a-l desemna pentru pozitia de prim-ministru pe Klaus Johannis,sustinut de opozitie.

Chiar daca presedintele face o noua nominalizare, lucrurile sevor amana nu se stie cat, pentru ca, in mai putin de o luna, intramin alegeri, iar procedura unei noi treceri prin Parlament a uneinoi propuneri ar urma sa se petreaca undeva in apropierea primuluitur de scrutin sau intre turul unu si doi al prezidentialelor. Or,niciunui candidat nu-i convine sa se trezeasca cu un premier cucateva zile inainte de a fi desemnat castigator alprezidentialelor, intrucat va dori sa desemneze el un sef deguvern.

Asa ca, cel mai probabil, actualul Guvern va ramane in functiepana la alegeri (in cazul in care echipa lui Croitoru nu trece deParlament), indiferent de cum evolueaza lucrurile.

Cine castiga in aceasta ipoteza va putea determina simajoritatea parlamentara care sa sustina premierul propus depresedintele ales.

Candidatii au renuntat la manusi

Stiind care este miza, candidatii la prezidentiale nu s-aumenajat deloc la finele acestei saptamani. Atacurile au fostlipsite de orice eleganta. Basescu a sustinut ca in spatele luiMircea Geoana se afla Ion Iliescu si ca nu este de dorit ca romaniisa voteze un Ion Iliescu "in caricatura". In schimb, Geoana asustinut ca Basescu "a luat droguri usoare" atunci cand i-a propus(a fost o propunere in gluma) sa devina prim-ministru in mandatulsau.

Crin Antonescu, candidatul PNL, a sustinut ca are mai multeatuuri fata de principalii sai contracandidati, Traian Basescu siMircea Geoana, pe care i-a facut ieri responsabili pentru actualacriza economica a tarii.

Programul lui Croitoru: Fara majorari ale cotei unice sia TVA pana in 2012

  • Programul de guvernare elaborat de catre premierul desemnatLucian Croitoru si transmis la finele saptamanii trecuteParlamentului prevede mentinerea actualului nivel al cotei deimpozitare si TVA, de 16%, respectiv 19%, pe parcursul intregiiperioade de guvernare pana in 2012 inclusiv.
  • Insa planul vorbeste de "largirea bazei de impozitare", pentrucresterea veniturilor la buget, fara sa intre insa in detalii.
  • Planul mai face referire la rationalizarea structuriiinstitutionale a sectorului public, a numarului de angajati si acosturilor asociate, o politica salariala prudenta in sectorulbugetar, imbunatatirea colectarii si cresterea unor anumitecategorii de taxe, precum accize si taxe de mediu.
  • Croitoru propune calcularea valorii impozabile a cladirilor siterenurilor din intravilanul localitatilor prin raportarea lavaloarea de piata a acestora, acolo unde aceasta este "vadit maimare" decat cea determinata prin formula actuala de calcul.
  • In domeniul transportului rutier, Croitoru propune instituireaunui mod echitabil de colectare a taxelor pentru infrastructura,conform principiului "platesti cat si cum folosesti" si colectareaintr-un procent ridicat a acestor taxe, precum si reorganizareaactivitatii de constructie si intretinere a infrastructurii detransport rutier prin separarea in cadrul Companiei Nationale deAutostrazi si Drumuri Nationale a activitatilor legate deautostrazi de cele privind drumurile nationale.

Cabinetul propus de Croitoru

Finante

Gheorghe Pogea, 54 de ani, a fost propus pentru a-si continuaactivitatea in Ministerul Finantelor. Intre 2005-2006, el a fostministru de stat in Guvernul Tariceanu I.

Administratie si Interne

Emeric Saghi, 53 de ani, este consilier diplomatic alMinisterului Afacerilor de Externe, in cadrul Directiei ONU siInstitutii Specializate. Saghi a detinut si postul de consilier laMisiunea Romaniei la Bruxelles.

Transporturi si Comunicatii

Radu Berceanu, 56 de ani, a fost propus pentru a-si continuaactivitatea la Ministerul Transporturilor, preluand siComunicatiile. A mai fost ministru al industriei si comertuluiintre 1998-2000 si ministru al transporturilor, constructiei siturismului intre iunie 1996 si aprilie 2007.

Externe

Bogdan Aurescu, 36 de ani, diplomat de cariera, lucreaza in MAEdin 1996 si este artizanul succesului Romaniei in procesul cuUcraina de la Haga privind delimitarea platoului continental.

Economie si Comert

Adriean Videanu, 47 de ani, a fost propus pentru a-si continuaactivitatea la Ministerul Economiei. A mai fost vicepremier inGuvernul Tariceanu I si primar al Capitalei intre 2005-2008.

Educatie, Cercetare, Tineret si Sport

Daniel Funeriu, 38 de ani, a fost europarlamentar PD-L. Estevicepresedinte al Comisiei prezidentiale pentru analiza sielaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii dinRomania.

Dezvoltare Regionala si Turism

Vasile Blaga, 53 de ani, a fost propus sa continue la MinisterulDezvoltarii care va prelua si Turismul. A mai fost ministru aladministratiei si internelor intre 2005-2007.

Munca

Mihai Seitan, 63 de ani, a fost consilier de stat pe probleme demunca si protectie sociala al lui Emil Boc si, dupa plecarea PSD dela guvernare, secretar de stat la minister. A fost si presedinte alCasei de Pensii.

Justitie

Catalin Predoiu, 41 de ani, propus sa continue la Justitie, afost avocat si apoi ministru al justitiei in Cabinetul Tariceanu 2si in Cabinetul Boc I.

Agricultura

Adrian Radulescu, 54 de ani, este presedintele LigiiAsociatiilor Producatorilor Agricoli din anul 2001 si fost directorde cabinet al ministrului agriculturii in perioada in careinstitutia a fost condusa de catre Dacian Ciolos.

Sanatate

Cristian Vladescu a fost aproape doi ani la conducerea CaseiNationale de Asigurari de Sanatate (2005-2007 si a fost eliberatdin functie de Calin Popescu-Tariceanu). Este presedintele Comisieiprezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniulsanatatii publice.

Cultura

Theodor Paleologu, 37 de ani, va continua in frunteaMinisterului Culturii, daca Guvernul propus de Croitoru trece deParlament. Paleologu a mai fost ambasador al Romaniei inDanemarca.

Mediu

Sulfina Barbu, 42 de ani, a ocupat functia de ministru almediului intre decembrie 2004 si aprilie 2007.

Aparare

Mihai Stanisoara, 47 de ani, propus sa continue in frunteaMinisterului Apararii, a mai fost secretar de stat in MApN siconsilier prezidential pe probleme de aparare.

In Guvernul Croitoru, Ministerul Comunicatiilor va fi comasat cucel al Transporturilor, Ministerul Tineretului si Sportului va fiinclus in Ministerul Educatiei, iar Ministerul Turismului va fipreluat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Ministerul pentru IMM si cel pentruRelatia cu Parlamentul vor fi desfiintate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO