Politică

Rezoluţie PNL: Invităm USR PLUS la un dialog fără precondiţii inacceptabile

Rezoluţie PNL: Invităm USR PLUS la un dialog fără...

Autor: Petru Mazilu

18.09.2021, 10:58 61

Participanţii la şedinţa Biroului Permanent al PNL au adoptat sâmbătă o rezoluţie propusă de prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan. Documentul are 10 puncte şi prevede, printre altele, susţinerea pentru Guvernul Cîţu şi invitarea membrilor USR PLUS la dialog fără precondiţii inacceptabile. 

Rezoluţia PNL are 10 puncte şi a fost votată în unanimitate de participanţii la şedinţa de sâmbătă. Primele cinci puncte sunt despre guvern şi parteneriatul cu preşedintele României.

„1. Rămânem ferm angajaţi în actul guvernării României.
2. Asigurăm cetăţenii şi mediul de afaceri, care au exprimat îngrijorări cu privire la stabilitatea politică din România, că suntem perfect conştienţi de responsabilităţile PNL şi că toate eforturile noastre sunt îndreptate către asigurarea stabilităţii şi funcţionarea cât mai bună a guvernării, dincolo de orice dispută de pe scena politică.
3. Salutăm recenta aprobare în Guvernul României a Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny” şi considerăm acest program o soluţie bună şi necesară pentru modernizarea ţării, pentru dezvoltarea multor comunităţi locale.
4. Solicităm Guvernului României luarea tuturor măsurilor posibile pentru a proteja cetăţenii în contextul scumpirilor care au avut loc în sectorul energetic şi care le afectează nivelul de trai.
5. Reafirmăm susţinerea categorică pentru parteneriatul dintre partidul nostru şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Acest parteneriat este esenţial pentru buna conducere a României, pentru succesul guvernării liberale şi pentru credibilitatea ei în plan intern şi extern”, scrie în documentul liberalilor.

În partea a doua a documentului, liberalii solicită izolarea partidelor extremiste şi reluarea dialogului cu USR PLUS fără condiţii „inacceptabile”.

„6. Cerem clasei politice din România, tuturor partidelor care se definesc drept democratice, să izoleze ferm extremismul politic şi să refuze orice colaborare cu extremiştii, colaborare care nu face decât să credibilizeze ideologii nocive şi să erodeze democraţia. Niciun interes de partid nu poate justifica alianţe cu cei al căror ultim obiectiv este, de fapt, distrugerea democraţiei româneşti.
7. Facem apel la denunţarea imediată şi totală de către USR PLUS a oricărei colaborări sau acţiuni politice comune cu Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), o formaţiune extremistă, xenofobă şi anti-europeană. Niciun partid care se pretinde democratic şi pro-european nu poate intra în parteneriate de vreun fel – făţişe sau tacite – cu apologeţi ai legionarismului sau ai comunismului, cu susţinători ai lui Corneliu Zelea Codreanu sau Nicolae Ceauşescu.
8. Invităm USR PLUS la un dialog direct, nemijlocit, fără precondiţii inacceptabile, pentru a reconstrui încrederea şi a reface majoritatea parlamentară creată imediat după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.
9. Reamintim tuturor membrilor PNL obligaţia lor de corectitudine faţă de partidul din care fac parte, obligaţie care include solidaritatea cu echipa guvernamentală liberală şi susţinerea Guvernului condus de PNL, în faţa celor care îl atacă în mod politicanist şi care urmăresc să-l slăbească ori să-l demită.
10. Mandatăm premierul Guvernului României, Florin Cîţu, pentru a lua măsurile şi deciziile necesare pentru asigurarea în continuare a stabilităţii guvernamentale şi pentru respingerea tentativelor parlamentare de demitere a Guvernului prin moţiune de cenzură”, mai scrie în rezoluţia PNL.

O altă rezoluţie a fost propusă de liderul liberalilor Ludovic Orban. Aceasta a fost aprobată tot în unanimitate şi vizează interzicerea colaborării cu PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO