Politică

Rezultatele finale ale alegerilor locale: PSD a obtinut cele mai multe primarii, PD-L cele mai multe voturi

Rezultatele finale ale alegerilor locale: PSD a obtinut cele mai multe primarii, PD-L cele mai multe voturi

Dupa alegeri, ambele partide fruntase - PD-L si PSD - si-au revendicat victoria folosind datele care le avantajau. PSD, prin vocea lui Mircea Geoana (st.), a afirmat ca victoria reprezinta o optiune esentiala pentru castigarea alegerilor generale din toamna. PD-L, prin vocea presedintelui sau, Emil Boc (dr.), a afirmat ca, de fapt, PSD a pierdut foarte mult, drept urmare nu se poate lauda cu victoria. Boc a folosit cifrele de la alegerile din urma cu doi ani, cand PSD castigase, este adevarat, mai mult decat in aceste alegeri.

20.06.2008, 20:22 24

Asadar, PSD conduce 1.138 de primarii, in vreme ce PD-L va avea 908 primari, iar PNL - 706 primari, a anuntat ieri Biroul Electoral Central (BEC).
In privinta numarului de voturi, PD-L a obtinut 2.964.948 de voturi (1.385.018 in turul al doilea), PSD 2.717.490 (1.333.208 in turul doi), iar PNL a obtinut 1.721.834 de voturi din care 872.344 in turul doi.
Conform rezultatelor finale centralizate si validate de BEC in urma primului si celui de-al doilea tur de scrutin, social-democratii si-au adjudecat 35,79% din cele 3.179 de mandate atribuite pana in prezent, PD-L - 28,56%, iar PNL - 22,20% din mandatele repartizate.
Datele prezentate ieri nu includ rezultatele din doua circumscriptii electorale comunale unde s-a declarat balotaj si va fi organizat un nou scrutin in data de 29 iunie - comuna Arcani din judetul Gorj si comuna Poeni din judetul Teleorman - precum si rezultatele din comuna Stefanestii de Jos, judetul Ilfov, si Sascut, judetul Bacau, unde, in aceeasi data, va fi organizat al doilea tur de scrutin.
De asemenea, din datele centralizate de BEC, UDMR a obtinut, in total, 184 de mandate de primari, candidatii independenti - 56 de mandate, PC - 47 de mandate, PNG-CD - 35 de mandate, Alianta pentru Timis PNL-PNTCD-FDGR - 21 de mandate, PRM - 19 mandate, PNDC - 14 mandate, PNTCD - 11 mandate, PCM - 11 mandate, FDGR - 10 mandate, PIN - 6 mandate, PER - 3 mandate, Partida Romilor "Pro Europa" si Forta Democrata cate doua mandate.
Un singur mandat de primar au castigat Partidul Popular si al Protectiei Sociale, Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, Uniunea Bulgara din Banat - Romania, Uniunea Croatilor din Romania, Uniunea Populara Social Crestina si Alianta pentru Municipiul Oltenita PNL-PNTCD.
In privinta numarului de consilii judetene, BEC a validat ca PSD conduce 17 consilii judetene, PD-L 14, PNL cinci, UDMR patru, iar Federatia Germanilor (FDGR) unu.
Dupa alegeri, ambele partide fruntase - PD-L si PSD - si-au revendicat victoria folosind datele care le avantajau.
PSD, prin vocea lui Mircea Geoana, a afirmat ca victoria reprezinta o optiune esentiala pentru castigarea alegerilor generale din toamna. PD-L, prin vocea presedintelui sau, Emil Boc, a afirmat ca, de fapt, PSD a pierdut foarte mult, drept urmare nu se poate lauda cu victoria. Boc a folosit cifrele de la alegerile din urma cu doi ani, cand PSD castigase, este adevarat, mai mult decat in aceste alegeri. Castigul PSD este ca a obtinut acum mai mult decat anticipau sondajele de opinie. Datele prefigureaza o lupta stransa in alegerile din toamna, aceleasi date aratand ca PNL va fi arbitrul la formarea urmatoarei coalitii de guvernare.
In tara, majoritatile in consiliile pe cale de a se forma arata o apropiere intre social-democrati si liberali, dar ambele partide spun ca vor sa castige legislativele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO