• Leu / EUR4.7607
  • Leu / GBP5.4399
  • Leu / USD4.2653
Politică

România şi Turcia au semnat un protocol pentru promovarea relaţiilor comerciale

România şi Turcia au semnat un protocol pentru promovarea relaţiilor comerciale

Autor: Raluca Nicolae

20 apr 2019 320

”Căutăm soluţii pentru o relaţie comercială mai echilibrată, pentru că este în interesul ambelor părţi pe termen lung. Companiile din Turcia înţeleg faptul că a investi în România nu înseamnă o mutare a producţiei, ci o extindere a business-ului în Europa”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Ministrul a chemat companiile turceşti din domeniul construcţiilor în proiectele de tip Parteneriat Public-Privat şi să informeaze companiile româneşti asupra oportunităţilor de colaborare.

În cadrul discuţiilor bilaterale şi în cadrul primei sesiunii a Comisiei Mixte Economice şi Comerciale (JETCO), ministrul a prezentat strategia Guvernului României pentru dezvoltarea unui climat economic favorabil şi pentru creşterea competitivităţii, prin intensificarea cooperării internaţionale, susţinerea antreprenoriatului, atragerea investiţiilor, creşterea exporturilor şi prin internaţionalizarea companiilor.

De asemenea, au fost discutate oportunităţi de cooperare bilaterală în plan instituţional şi al mediului de afaceri. Sesiunea s-a încheiat cu semnarea Protocolului, care include prevederi în diverse domenii precum promovarea comerţului, cooperarea pe terţe pieţe, cooperarea în domeniul construcţiilor, vamal, transporturi, ştiinţă şi tehnologie, IMM, agricultură, sănătatea animalelor, siguranţa alimentelor, ape şi păduri, mediu şi urbanizare, turism şi cultură.

Decizia instituirii mecanismului JETCO a fost luată în octombrie 2018, în timpul vizitei prim-ministrului Viorica Dăncilă la Ankara, atunci când, în discuţiile cu preşedintele Recep Erdogan, s-a stabilit o ţintă de 10 miliarde de dolari în comerţul bilateral anual.

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7607
Diferență: 0
Ieri: 4.7607
Azi: 4.2653
Diferență: 0
Ieri: 4.2653
Azi: 5.4399
Diferență: 0
Ieri: 5.4399
Azi: 4.2267
Diferență: 0
Ieri: 4.2267