Politică

„România va avea un aliat în Franţa“

„România va avea un aliat în Franţa“

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

08.05.2012, 00:02 795

Alegerea lui François Hollande în funcţia de preşedinte al Franţei va avea cu siguranţă ecouri pe scena politică şi economică internaţională. Va avea ceva de pierdut sau de câştigat România prin venirea socialistului la şefia statului francez?

"Sarkozy ne pusese într-un con de umbră, relaţiile dintre România şi Franţa se stricaseră. Pe Hollande nu îl va preocupa în mod specific relaţia cu România", a afirmat Marius Cristian Neacşu, lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, ASE.

El a menţionat că Hollande e prins în chingi şi că o să-i fie destul de greu să schimbe ceva ce deja a avut loc, făcând referire la promisiunile lui Hollande de a rediscuta Pactul Fiscal. "Va trebui să continue ceea ce a început Sarkozy", a spus Marius Cristian Neacşu.

Analistul politic Stelian Tănase apreciază că Hollande "e mai puţin susceptibil de a avea un discurs împotriva străinilor, a emigranţilor". El notează că Sarkozy a început deschis, liberal şi doar acum, în perioada aceasta, a avut discursuri cu tentă naţionalistă. Atitudinea Franţei faţă de România "depinde şi de cum se va comporta comunitatea românilor din Franţa, pentru că dacă aceştia vor fura, tâlhări, viola, guvernul francez nu va avea nicio reţinere în a-i expulza", a spus Stelian Tănase. El a mai explicat că, pe plan internaţional, Franţa va fi în continuare aliatul Germaniei, "pentru că aceasta este axa Europei".

Analistul economic Laurian Lungu subliniază că politicile susţinute de guvernul din România sunt în aceeaşi direcţie cu cele susţinute de Hollande. Din acest motiv, el crede că de acum încolo va fi mai bună colaborarea Franţei cu România.

"Mai ales că Sarkozy a avut o abordare mai extremistă cu privire la emigranţi, unde România avea o problemă cu Franţa. Consider că România va avea un aliat în Franţa", a spus Laurian Lungu.

Analistul economic Dragoş Cabat apreciază: "Hollande nu este atât de pro-România cum părea Sarkozy a fi într-un anumit moment". Însă relaţiile dintre Franţa şi România vor fi schimbate în mod indirect în funcţie de poziţia pe care o va dori Franţa în interiorul Uniunii Europene, a precizat el.

"De acum încolo, din ce a declarat Hollande reiese că şi-ar dori alt rol pentru Banca Centrală Europeană şi politici mult mai populiste şi protecţioniste. Atât pentru Europa, cât şi pentru România ar însemna o contribuţie mai mică a Franţei la eforturile făcute până acum de Germania şi Franţa", a spus Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO