• Leu / EUR4.7509
  • Leu / GBP5.5172
  • Leu / USD4.1988
Politică

Salariile bugetarilor, subiect fierbinte în an electoral. "Vreau ca, imediat ce situaţia economică o va permite, salariile bugetarilor să crească"

Salariile bugetarilor, subiect fierbinte în an electoral. "Vreau ca, imediat ce situaţia economică o va permite, salariile bugetarilor să crească"

Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale

Autor: Miruna Badea

20 feb 2012 543

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat, luni, că doreşte ca, "imediat ce situaţia economică a României va permite, salariile bugetarilor, ale celor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi în special salariile militarilor să crească".

"Traversăm o perioadă de criză, iar militarii, ca toţi românii de altfel, sunt afectaţi de măsurile de austeritate. Vreau să-i asigur că greutăţile lor sunt cunoscute la cel mai înalt nivel şi că preocuparea pentru îndreptarea acestei situaţii este constantă. Nu am ascuns niciodată că îmi doresc ca, imediat ce situaţia economică a României va permite, salariile bugetarilor, ale celor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi în special salariile militarilor să crească. Nu am ascuns niciodată că, în calitate de ministru şi de om politic, am făcut şi voi continua să fac toate demersurile necesare pentru ca nivelul de trai al românilor şi în special al militarilor să crească", a spus Gabriel Oprea.

El a adăugat că vrea să le dea asigurări tuturor "camarazilor" că le este un susţinător real şi "un apărător devotat".

Gabriel Oprea a amintit şi eforturile depuse pentru recalcularea pensiilor militare. "Poate cea mai vizibilă componentă a activităţii ministerului în anul care s-a încheiat a fost cea legată de revizuirea pensiilor militare. Dacă în 2010 o mare parte din efortul instituţiei a fost de a se asigura că legea nu îi va nedreptăţi pe militari, în 2011 a trebuit să ducem la bun sfârşit procesul propriu-zis de revizuire. Ambele demersuri au fost extrem de dificile, dar am reuşit să le ducem la bun sfârşit. Ca ministru mi-am onorat promisiunea, aceea de a nu scădea nicio pensie mai mică de 3000 de lei pentru stagiu complet, ci toate acestea au crescut în urma revizuirii. Armata şi-a onorat datoria: aceea de a avea grijă de pensionarii militari şi de a le garanta statutul, locul şi rolul pe care le merită în societatea românească. Ministerul a reuşit informatizarea unei întregi arhive ţinute până acum doar pe hârtie", a spus Oprea.

El a precizat că, la finalul acestui proces de recalculare, "au crescut pensiile pentru majoritatea covârşitoare a pensionarilor militari, fie că este vorba de militarii în rezervă cu o carieră militară completă sau de cei cu o carieră militară incompletă". "La această dată, pe baza deciziilor de revizuire, din totalul celor circa 76.000 de pensionari ai MApN, la peste 90 la sută le-au crescut pensiile. Este vorba de aproape 70.000 de pensionari, iar creşterea medie a pensiei pentru aceşti militari în rezervă este de 34 la sută. Sigur, ne-am fi dorit să crească toate pensiile pentru cadrele militare în rezervă şi regretăm că sunt circa 6.000 de pensionari militari cărora le-au scăzut pensiile în urma revizuirii", a adăugat el.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7509
Diferență: -0,103
Ieri: 4.7558
Azi: 4.1988
Diferență: 0,5508
Ieri: 4.1758
Azi: 5.5172
Diferență: 0,5926
Ieri: 5.4847
Azi: 4.2187
Diferență: 0,4189
Ieri: 4.2011