Politică

Sancţiunile împotriva Rusiei adâncesc diviziunile dintre estul şi vestul Germaniei

Sancţiunile împotriva Rusiei adâncesc diviziunile...

Autor: Catalina Apostoiu

13.06.2019, 00:04 267

„Este un fel de populism al premierilor din estul Germaniei. Aceştia ştiu că această carte pro-Rusia este populară, şi una jucată de AfD.“

Premierii landurilor din estul Germaniei vor să pună capăt sancţiunilor dure impuse Rusiei. Odată cu câştigarea de teren de către Alternativa pentru Germania, de extremă dreapta, în est, poziţia respectivă este mai presus de toate una de natură politică.

Liderii politici din statele foste comuniste din estul Germaniei cer suspendarea sancţiunilor îndreptate asupra Rusiei, adâncind diviziunile dintre estul şi vestul ţării în condiţiile apropierii unor alegeri regionale majore.

Michael Kretschmer, premier al Saxoniei, a generat controverse recent cerând suspendarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei după o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin. Asta în contradicţie cu poziţia oficială a guvernului german. Cu susţinerea Germaniei, UE a prelungit sancţiunile până pe 31 iulie.

Ca urmare, comerţul bilateral dintre Germania şi Rusia a scăzut cu 40% în perioada 2013-2016. Declinul este evident în special în cele şase state est-germane foste comuniste, care au în continuare legături economice, culturale şi ideologice strânse cu Rusia.

Premieri de stat de diferite orientări politice din estul Germaniei au sărit în apărarea lui Kretschmer. Dietmar Woidke, premier al Brandenburg, a declarat că va susţine eliminarea sancţiunilor atunci când se va desfăşura un efort la scară europeană în acest sens.

În total, 58% din nemţi susţin o astfel de detensionare a relaţiilor dintre Germania şi Rusia, relevă un sondaj recent contractat de cotidianul german Die Welt.

Germania ar trebui cel puţin să ia în considerare eliminarea unei părţi din sancţiuni dacă Moscova va încerca să-şi îndrepte relele produse în Ucraina, arată Michael Harms, director al asociaţiei OAOEV. Astfel, ar fi stopată orientarea economică a Rusiei către China şi ar fi temperate oarecum temerile est-germanilor.

Însă astfel de argument au mai puţină legătură cu economia cât au cu politica, arată Stefan Meiser, director al Southern Caucus Office din cadrul Heinrich Boll Foundation.

„Este un fel de populism al premierilor din estul Germaniei. Aceştia ştiu că această carte pro-Rusia este populară, şi una jucată de AfD“.

La alegerile pentru Parlamentul European de luna trecută, alegătorii au făcut din AfD cel mai puternic partid atât în Brandenburg, cât şi în Saxonia şi al doilea cel mai puternic din Turingia. Toate cele trei state votează în cadrul alegerilor regionale din această toamnă.

O astfel de atitudine din partea est-germanilor are consecinţe mai importante decât pierderile electorale, spune Meiser.

„Ne-am pierde orice credibilitate şi am părea slabi, în special din punctul de vedere al ruşilorî, a declarat acesta cu privire la apelurile premierilor din est privind eliminarea sancţiunilor. ìŞi ne-am pierde propria credibilitate cu privire la valorile şi principiile comune şi securitatea UE“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO