Politică

Sarkozy, primul lider G7 care vine la Bucuresti in mandatul lui Basescu

04.02.2008, 18:57 27

Romania va semna un parteneriat strategic cu Franta (primul semnat de Paris cu o tara din Est) in timpul vizitei de astazi a presedintelui Nicolas Sarkozy la Bucuresti. Este prima vizita oficiala la Bucuresti a unui sef de stat din G7 (cele mai puternice tari ale lumii) in timpul mandatului presedintelui Traian Basescu.
In 2006, fostul presedinte francez Jacques Chirac a venit in Romania, dar pentru a participa la summit-ul Francofoniei.
Franta se afla in topul primilor trei investitori straini in Romania - cu o valoare a investitiilor de peste 4 mld. euro. Insa in timpul vizitei sefului statului francez nu va fi semnat insa niciun acord comercial, potrivit unor surse din preajma presedintiei franceze, citate de Agentia France Press, si asta din cauza turbulentelor politice de la Bucuresti.
"Importanta vizitei rezida din faptul ca este prima in Romania dupa alegerea sa ca presedinte (a lui Nicolas Sarkozy - n.n.), un presedinte al unei Frante noi, cu un stil de lucru nou. Apoi ea vine inaintea prelurarii de catre Franta a presedintiei UE (in iunie - n.n.). Si nu ultimul rand, in timpul intrevederilor oficiale vor fi discutate subiecte de politica europeana, dar si regionala", a comentat pentru ZF consilierul prezidential Cristian Preda.
Vizita a fost organizata dupa plecarea ca ambasador la Paris, in vara trecuta, a fostului consilier prezidential Theodor Baconschi.
Sarkozy se intalneste separat cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si se va adresa Parlamentului.
Nici Presedintia si nici Ambasada Frantei nu au dorit sa dea decat informatii generale despre documentul care urmeaza sa fie semnat astazi. Potrivit Administratiei prezidentiale, va fi semnat un parteneriat strategic pentru o perioada de cinci ani (urmand ca el sa fie reinnoit succesiv). Potrivit Presedintiei franceze si Ambasadei Frantei la Bucuresti, "parteneriatul" va cuprinde cinci teme: dialogul politic, relatiile economice (Franta este al treilea partener comercial al Romaniei, dupa Germania si Italia), cooperarea stiintifica si culturala, libera circulatie a persoanelor (recent, Franta a extins la peste 130 meseriile in care romanii pot lucra in Hexagon), aparare si securitate.
"Romania este o tara foarte importanta pentru UE: este cea de saptea tara din UE in functie de numarul de locuitori, al deputatilor in Parlamentul European si al voturilor in Consiliul European", a indicat Presedintia franceza.
Totusi, delegatia lui Sarkozy nu va fi insotita de ministrii Guvernului Frantei, cum obisnuieste sa procedeze el. "Situatia politicii din Romania este complicata. Cei doi lideri ai Executivului sunt in prezent in faza de coabitare, situatie care necesita discutii cu amandoi pentru progresul cooperarii", se vehiculeaza in anturajul lui Sarkozy, potrivit AFP. Aceeasi sursa a aratat ca la Bucuresti nu va fi semnat niciun contract comercial.
In 2004, actualul presedinte Traian Basescu (pe atunci candidat prezidential) a fost protagonistul unui episod in care a fost implicat premierul Frantei de atunci, Jean-Pierre Raffarin. Basescu l-a acuzat pe acesta ca a venit intr-o vizita la Bucuresti "sa-si ia tainul", cu trimitere directa la faptul ca atunci fusese semnat un contract cu grupul francez Vinci, fara licitatie publica, pentru construirea unui tronson de autostrada intre Comarnic si Brasov, in valoare de 480 de mil. euro.
In ciuda unor astfel de divergente, investitiile franceze in Romania au crescut progresiv - sunt acum peste 4.000 de firme cu capital frantuzesc, iar valoarea investitiilor depaseste 4 mld. euro.
In primele 11 luni ale lui 2007 schimburile comerciale intre cele doua tari s-au cifrat la 4,07 mld. euro, cu un excedent in favoarea Frantei de 473 mil. euro.
In Romania desfasoara afaceri de sute de milioane de euro mari grupuri industriale (Dacia Renault, Alcatel-Lucent, Saint Goban, Michelin, Valeo sau Faurecia), in sectorul agro-alimentar (Danone, Roquette, Soufflet), in servicii (Gas de France - proprietat al Distrigaz Sud, care si-a manifestat interesul de a participa la constructia conductei Nabucco care ar urma sa tranziteze Romania - Orange, BRD-Societe Generale, Accor Service, Lagarder, Carrefour, Cora, Bricostore, Alstrom-Metrorex si altele), dar prezenta franceza este puternica si in sectorul IMM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO