Politică

Scandalul din piaţa manualelor continuă: Editurile acuză Ministerul Educaţiei că nu îşi rezolvă problemele interne şi caută vinovaţi

Scandalul din piaţa manualelor continuă: Editurile...

Autor: Simona Tatu

28.09.2017, 00:05 192

Scandalul din piaţa manualelor continuă după ce reprezentanţii editurilor şi-au exprimat opoziţia cu privire la realizarea manualui unic, cerut de ministrul educaţiei. La rândul său, Liviu Pop, ministrul educaţiei, a atacat editurile într-o conferinţă de presă de săptămâna trecută, afirmând că piaţa manualelor alternative este dominată de actori care doresc să profite şi să se îmbogăţească de pe urma părinţilor. Ca urmare a acestor afirmaţii, reprezentanţii Uniunii Editorilor din România (UER) au reacţionat, spunând că ministerul ar trebui să se ocupe de rezolvarea problemelor din sistem, nu să găsească vinovaţi.

„Ministerul Educaţiei ar trebui să ofere soluţii viabile pentru rezolvarea urgentă a  deficienţelor din sistem şi nu să blameze partenerii educaţionali, încercând să motiveze astfel propunerea anacronică a înfiinţării editurii unice, care să realizeze manualul unic“, se arată într-un comunicat al UER. De asemenea, reprezentanţii UER mai spun că declaraţiile ministrului au rolul de a ascunde cauzele întârzierii manualelor. „Considerăm că declaraţiile recente ale domnului Pop nu au decât rolul de a ascunde cauzele adevărate ale întârzierii manualelor: gestionarea defectuoasă de către MEN a proceselor de achiziţie, lipsa unor calendare realiste, cu termene fezabile, subfinanţarea gravă a sistemului educaţional şi lipsa de viziune şi predictibilitate a factorilor de decizie din minister“.

Ministerul Educaţiei Naţionale încearcă să limiteze profesorii care folosesc manualele auxiliare, punând ieri în dezbatere publică proiectul Legii manualelor şcolare, care stabileşte că în unităţile de învâţământ preuniversitar ar trebui să fie folosite doar manuale şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei, iar Centrul de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei se va ocupa de evaluare acestora.

„Din nefericire, comercializarea de manuale şi de alte materiale didactice a devenit o afacere profitabilă pentru unii, dar nu şi pentru copii şi părinţi. S-a ajuns la supraîncărcare de cărţi, cărţulii şi caieţele care nu au nicio justificare pedagogică, ci doar pe aceea a profitului gras. Presa a scris de-a lungul timpului despre o mafie a manualelor şi, din păcate, această sintagmă se apropie de adevăr. Edituri şi persoane au beneficiat şi beneficiază în continuare de poziţia de putere pe care o ocupă în sistemul de educaţie pentru a acumula profituri“, a declarat săptămâna trecută Liviu Pop într-o conferinţă de presă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO