Politică

Scepticism la nivelul experţilor români: vom avea în următorii ani o Americă blocată. Cum va fi afectată România?

Scepticism la nivelul experţilor români: vom avea în următorii ani o Americă blocată. Cum va fi afectată România?

Foto Răzvan Lupică

08.11.2012, 00:05 509

Realegerea lui Barack Obama în fruntea Statelor Unite nu schimbă situaţia actuală care rămâne periculoasă şi în blocaj politic. Riscul ca, din cauza blocajului politic, SUA să intre într-o nouă recesiune este real, cu consecinţe asupra întregii lumi, inclusiv a României, spun Mircea Geoană, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, şi Matei Păun, managing partner al firmei de consultanţă pentru fuziuni, achiziţii şi finanţări BAC Investment.

Şi Geoană şi Păun cunosc bine Statele Unite - primul a fost ambasador al României la Washington, ministru de externe şi are bune conexiuni în lumea americană, cel de-al doilea, bancher de investiţii, a lucrat 10 ani în Statele Unite pe Wall Street.

Prezenţi ieri la emisiunea ZF Live unde au analizat rezultatul alegerilor de marţi din SUA, cei doi s-au arătat sceptici în legătură cu evoluţiile viitoare ale economiei americane pentru că alegerile nu au păstrat doar un preşedinte la Casa Albă, ci şi raportul de forţe în Congres - republicanii păstrând controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, iar democraţii pe cel al Senatului. Îngrijorările lor sunt legate de plafonul datoriei publice americane. În ianuarie, Congresul trebuie să modifice plafonul datoriei publice care în 2011 a depăşit 100% din PIB, dar nu se întrevede o înţelegere politică, iar blocajul ar putea continua, ceea ce ar putea conduce, în mod automat, la intrarea în vigoare a mecanismelor de ajustare a cheltuielilor în valoare de 600 mld. dolari.

"SUA pot intra în recesiune economică şi nici nu vreau să mă gândesc ce ar însemna acest lucru pentru lume, inclusiv pentru România", spune Mircea Geoană.

La rândul său, Păun a spus: "Situaţia, din punct de vedere fiscal, stă prost, economic americană este la limită, creşterea economică modestă. Contextul politic rămâne extrem de dificil şi va continua blocajul. Când economia lumii trece prin momente dificile, să ai un sistem politic inflexibil prin care nu poţi ajunge la un consens nu poate fi un lucru bun. Din păcate, rămân pesimist. Vor exista efecte negative la nivel global".

Cum poate fi afectată România de această incertitudine?

"Pe de o parte, avem probleme semnificative în România. Pe de alta, suntem dependenţi de ce se întâmplă pe pieţele occidentale şi pe cele europene. Dacă în SUA se intră într-o logică mecanicistă, dacă Congresul nu intervine cu un aranjament, se va merge cu securea - se vor tăia 600 mld. dolari din cheltuieli. Pieţele vor reacţiona", arată Geoană.

Pe de altă parte, afirmă el, realegerea lui Obama nu va modifica pe termen scurt rolul FMI (dominat de americani) şi încă doi-trei ani de aici încolo România va continua cum ştim cu troica FMI - UE - Banca Mondială.

"Vom avea în anii următori o Americă blocată. Lecţia pe care trebuie să o înveţe UE este să aibă instituţii care să o facă mai autonomă de şocuri externe", spune Geoană.

Geoană crede că, în cel de-al doilea mandat al său, Obama va vizita România.

"Este posibilă o vizită în noul mandat de 4 ani, dacă ne mişcăm bine, ne folosim avantajele geopolitice. Trebuie să lucrăm pentru o vizită de prim-ministru la Casa Albă - nu s-a mai întâmplat aceasta din mandatul lui Adrian Năstase - şi pentru una a viitorului preşedinte, după 2014", spune Geoană. Iulian Anghel

ZF Live - De luni până vineri de la 10:00 la 11:00 pe www.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO