Politică

Scrisoarea unui consultant în fonduri europene către Ziarul Financiar: vă propun şapte puncte pentru evaluarea autorităţilor de management

27.09.2011, 00:05 961

Stimaţi domni,

Voi trece direct la subiect, ca urmare a articolului referitor la anonimitatea directorilor de Autorităţii de Management ai POS şi FEADR, în calitate de cunoscător al mediului.

1. Vă rog să încercaţi mai întâi să prezentaţi modul de funcţionare al autorităţilor de management şi a nume­roaselor organisme intermediare. Poate veţi explica la ce moment se măsoară absorbţia fondurilor şi cum, înainte să creadă cititorul neavizat că azi lansezi apelul de proiecte şi de mâine gata, se vede absorbţia.

Poate se mai calmează cei care vor afla câte proiecte pe 2 ani şi pe 3 ani sunt în derulare.

2. Vă sugerez câteva criterii de performanţă (KPI) pentru conducerile autorităţilor de management:

  • transparenţa: comparaţi site-urile autorităţilor (de câte click-uri aveţi nevoie pentru a afla o informaţie, ce informaţii lipsesc de pe site, câte informaţii redundante te împiedică să găseşti ce îţi trebuie, de ce nu sunt numele şi fotografiile directorilor afişate).

  • anunţarea calendarelor de acţiuni, respectarea acestora şi scornelile cu care se justifică nerespectarea lor.

  • auditarea sistemelor IT (spre exemplu, la POSDRU nu s-a auditat nici până acum sistemul)

  • modalitatea de a răspunde în mod relevant întrebărilor consultanţilor şi viteza acestor răspunsuri (speram că nu se vor lua în considerare miile de răspunsuri jignitoare de genul "recitiţi ghidul solicitantului")

  • respectarea termenilor contractului de finanţare: modificări unilaterale, respectarea termenelor de plată (avansuri şi rambursări), cereri de documente clarificatoare.

  • relaţia AM/OI: care este circuitul de decontare OI către AM (sau cum se uită admirativ unul la altul ministerele fără să dea "Bun de Plată", iar beneficiarul dă faliment...).

3. Despre ministere:

  • Cum sunt numiţi şefii din AM sau OI? Există vreo selecţie, verificare sau alte criterii? Validare la Bruxelles? Iar când sunt concediaţi, există vreun criteriu profesional măsurabil?

  • A cui este responsabilitatea pentru selecţionarea evaluatorilor independenţi: cine răspunde pentru organizările defectuoase de licitaţii şi de întârzierea anunţării câştigătorilor? În calitate de cititor, aş vrea să citesc mai rar sintagma "nimeni nu s-a sesizat/nu ia măsuri" şi mai des aş vrea să aflu CINE este responsabil de o anumită activitate, cu nume şi prenume.

4. Despre beneficiari

Aşa cum invitaţi politicieni sau profesori să exprime puncte de vedere, poate veţi invita şi beneficiari care au refuzat semnarea contractelor de finanţare din cauza întârzierilor sau pe cei care nu îşi primesc rambursările (se pare că nici cele mai bune universităţi nu pot să gestioneze un proiect pentru doctoranzi).

Cu stimă,

O.C.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO