Politică

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vrea o comisie de cod electoral pentru rezolvarea votului din Diaspora

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vrea o...

Autor: Diana Grigore

05.06.2019, 18:20 75

Călin Popescu Tăriceanu a depus, la Senat, o solicitare de constituire a unei comisii de cod electoral, care să modifice legislaţia pentru rezolvarea problema secţiilor de vot din diaspora. El propune ca secţiile din străinătate să fie deschise timp de o săptămână pentru evitarea aglomeraţiei.

„Am văzut că preşedintele în intervenţia pe care a făcut-o s-a referit şi la problema soluţionării votului românilor la alegeri. Ieri (marţi-n.r) am depus în atenţia Biroului Permanent al Senatului şi al Camerei o notă prin care solicit ca la şedinţa Birourilor permanente reunite să se ia în considerare posibilitatea constituirii unei comisii de cod electoral, acre să modifice actualele prevederi astfel încât să elimine aceste disfuncţionalităţi. Soluţia pe care o voi propune este aceea a votului prelungit anticipat. Adică la secţia de vot din străinătate românii să poată veni să voteze cu o săptămână înainte. Secţiile de vot să fie deschise cu o săptămână înainte, să fie deschise permanent pe durata săptămânii, în funcţie de disponibilitatea de timp să vină să voteze fără să aibă presiunea aceasta a aglomerării din ziua votului. Fiecare care doreşte să îşi exercite votul să o poată face”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a afirmat că celelalte propuneri nu aduc rezultate pozitive din cauza birocraţiei.

„Votul prin corespondenţă sau votul electronic presupun o serie de etape birocratice prealabile complicate care nu duc la rezultat. De exemplu votul prin corespondenţă a fost utilizat la votul trecut de numai 2100 de persoane, conform statisticilor Ministerului de Externe. Deci soluţia nu este una viabilă”, a conchis Tăriceanu.

Demersul vine după ce, pe 26 mai, cetăţenii români din diaspora au stat la rând ore în şir pentru a-şi exercita dreptul la vot, iar unii dintre aceştia nici nu au mai apucat să voteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO