Politică

Semnificaţia unui vot. O mamă către copilul ei de 3 ani: Vezi, aici este şcoala la care o să înveţi tu!

Semnificaţia unui vot. O mamă către copilul ei de 3 ani: Vezi, aici este şcoala la care o să înveţi tu!

Autor: Iulian Anghel

10.06.2012, 13:18 711

Liceul Iulia Haşdeu, secţiile de votare 297-299.

Întreb pe cineva trecut de vârsta pensionării, asa cum o fac de ani de zile în astfel de ocazii: cu ce aşteptări aţi venit, de vreme ce aţi venit la vot aşa devreme?

"Pentru mine mai puţine aşteptări, dar am votat cu gândul la generaţia care vine."

Vorbe spuse ca să fie spuse, mi-am zis.

Liceul Mihai Viteazul, secţiile de votare 352 şi 353.

O mamă tânără, de mână cu fetiţa ei de aproximativ trei ani, tocmai ieşise de la vot. Nu departe de liceu este o şcoală. Mama îi arată fetiţei: "Uite aici o să înveţi tu!" Copilul se uită fericit printre gratiile gardului. Este duminică, şcoala este acum închisă. În curte sunt flori, multe flori, aleile sunt curate, clădirea vopsită într-un galben pal este îngrijită. De întreţinerea şcolilor se ocupă primăriile.

Dintr-odată, spusele doamnei în vârstă capătă altă semnificaţie. Cu siguranţă, are copii şi nepoţi. O parte din şansa lor de a locui în următorii patru ani pe o stradă mai îngrijită, de a învăţa la o şcoală mai bine întreţinută, a stat astăzi, poate, şi în votul ei.

La secţia de votare 297, la coadă, la ora zece, sunt în jur de 30 de persoane. Nu am văzut la precedentele alegeri atât de mulţi oameni stând la rând să voteze. Şi nu ştiu dacă s-au grăbit înainte ca Bucureştiul să fie doborât de caniculă, dar sunt nu doar oameni în vârstă, ci şi familii cu copii în cărucior.

La secţiile 236-329 de la Liceul Cantemir Vodă aglomeraţia nu este chiar atât de mare, dar tot sunt între cinci şi zece persoane la fiecare secţie şi, pe măsură unii pleacă, alţii vin - nu este loc pentru o pauză de o ţigară.

Îmi arunc, în trecere, privirea peste lista cuiva care face sondaje la ieşirea de la urne (la secţia 297 de la Haşdeu). De la aceşti oameni vom afla la ora 21:00 rezultatul exit-pool-urilor. Are pe listă în jur de 20 de persoane şi, cum sondajele de la ieşirea de la urne se fac, de obicei, din 10 în 10 înseamnă că la secţia 297 votaseră, până la ora 11.00, în jur de 200 de persoane. Nu-mi dau seama dacă este mult sau puţin, aici votează şi locuitorii din cartierele-dormitor ale Oborului.

"Am votat pentru continuitate, nu-mi plac cei care se ascund sub diferite sigle", spune o doamnă şi ea în vârstă care arată că ştie cum merg treburile Bucureştiului sau cum încearcă partidele să-şi câştige electoratul. Continuitatea în sectorul 2 înseamnă actualul primar Neculai Onţanu. Un afiş de 3 metri pătraţi cu el stă şi acum înfipt chiar la cinci metri de intratea în Liceul Haşdeu, deşi acesta ar fi trebuit să fie îndepărtat, campania este interzisă în ziua votului. Dar afişul cu Onţanu nu a fost îndepătat, cum nu au fost îndepărtate nici afişele altor candidaţi.

O fi ceva aglomeraţie la secţiile de votare, dar mai multă este la o terasă de pe strada Avrig.

"Noroc vecine, te duci la vot?". "Mă duc, da' mai întâi beau o bere ca să prind curaj", glumeşte. Vecinul meu şi-a pierdut job-ul, acum repară televizoare acasă, iar terasa este locul în care îşi racolează clienţii. Dacă el şi alţii ca el merg la vot, s-ar putea ca surpriza frumoasă a acestor alegeri să fie chiar prezenţa la urne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO