Politică

Senat: Partidele vor primi anual, de la bugetul de stat, suma de cel puţin 0,01% din PIB

Senat: Partidele vor primi anual, de la bugetul de stat,...

Autor: Iasmina Ardelean, Mediafax

27.11.2017, 17:33 202

Iniţiativa modifică alineatul 2 al articolului 18 din Legea 334/2006, privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, potrivit căruia suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% şi a fost adoptată cu 83 de voturi „pentru” şi 10 abţineri.

Iniţial, au fost menţinute nemodificate prevederile aceluiaşi alineat, conform căruia pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a propus un amendament, potrivit căruia pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat să fie dublată şi calculată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

„Mă gândesc, eu şi colegii mei, că genul acesta de stimulente şi pârghii ar putea încuraja liderii partidelor politice din România să îndrăznească mai mult atunci când discută listele”, a susţinut, în şedinţa de plen, Alina Gorghiu.

Senatorii au adoptat, în unanimitate, acest amendament.

„Legea stabileşte un prag maxim ce nu poate fi depăşit în ceea ce priveşte alocarea bugetară pentru subvenţiile acordate partidelor politice de 0,04% din veniturile bugetare. Acest prag maximal nu a fost atins niciodată. Considerăm că, aşa cum este stabilit un prag maxim, este oportun să se stabilească şi un prag minim, de 0,02% din veniturile prevăzute în bugetul de stat, în acest fel putându-se asigura un tratament egal pentru toate partidele”, se arată în expunerea de motive.

Deşi iniţiatorul legii, deputatul social-democrat Mircea Drăghici, şi-a dorit ca suma alocată partidelor să fie cuprinsă între 0,02% şi 0,04 % din PIB, propunerea a fost modificată în urma unui amendament adoptat în Comisia juridică, astfel încât valoarea minimă a fost redusă la 0,01% din PIB.

Drăghici a adăugat că Legea 334/2006 stabileşte criteriile în baza cărora partidele politice primesc subvenţie de la bugetul de stat, iar formula ia în calcul numărul de voturi obţinute la alegerile parlamentare (75%) şi la alegerile pentru consiliile judeţene (25%). Pe baza acestor performanţe, se face o distribuire proporţională a sumei alocate de Autoritatea Electorală Permanentă.

În cazul acestui proiect legislativ, Camera Deputaţilor este for decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO