Politică

Senator PNL, despre preţul gazelor: Vâlcov s-a autodenunţat? PSD e la guvernare din 2012

Senator PNL, despre preţul gazelor: Vâlcov s-a...

Autor: Ionel Dancu, Mediafax

18.08.2018, 18:15 3677

Senatorul PNL Florin Cîţu s-a întrebat, sâmbătă, dacă afirmaţiile consilierului guvernamental Darius Vâlcov pe tema neactualizării preţului la gaze reprezintă un autodenunţ, din moment ce PSD a fost la guvernare din 2012. 

"Consilerul, condamnat în primă instanţă la 8 ani cu executare, aruncă tot felul de petarde în spaţiul public. Cel care a furat din bani publici ani de zile (aşa zice o instanţă) vine şi (auto)denunţă un jaf de proporţii. Preţul de referintă al gazelor naturale nu a fost actualizat din 2008 de ANRM! Unde este jaful? La acest preţ se aplică redevenţa. Astfel, pentru că preţul de referinţă nu a mai fost actualizat redevenţa încasată de statul român a fost mai mică. Şi aici apare onestul Darius Vâlcov şi trage un semnal de alarmă", a scris, sâmbătă, senatorul PNL Florin Cîţu, pe Facebook.

Liberalul a adăugat că Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), care actualizează preţurile de referinţă la gaze, "se organizează şi functionează că organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, printr-un consilier de stat".

Senatorul PNL mai precizează că Vâlcov omite nişte informaţii despre acest subiect, cum ar fi preţul pentru consumatori şi persoane fizice şi juridice. Cîţu se mai întreabă de ce nu s-au luat până acum măsuri pentru stoparea acestui "jaf de proporţii", în contextul în care PSD este la guvernare din anul 2012.

"Ce nu spune Darius Vâlcov: -care ar fi fost preţul pentru consumatori, persoane fizice şi juridice, dacă acest preţ de referinţă era actualizat. -şi mult mai important- din 2012 la guvernare este PSD, inclusiv Darius Valcov. Dacă era un jaf de proporţii, de ce nu a făcut nimic până acum? aceste declaraţii sunt un autodenunţ? Sunt sigur că va explica procurorilor, dar mai ales românilor, de ce nu a făcut nimic în 6 ani de guvernare, în cadrul anchetei penale pe care o cere tot el", a completat Cîţu pe reţeaua de socializare.

Darius Vâlcov a declarat sâmbătă că banii pierduţi prin neactualizarea preţului gazelor în perioada 2015-2017 reprezintă un fapt penal, iar actualizarea preţurilor trebuia făcută începând cu 4 martie 2015, ca urmare a unei sentinţe definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

„Tot ceea ce am făcut eu este ca în momentul în care am primit o astfel de informaţie din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) este să o pun la dispoziţia publicului, pentru că, din punctul meu de vedere este o faptă penală, şi aşa după cum prevede legea, în momentul în care ai luat cunoştinţă de o posibilitate a unei fapte penale trebuie să o anunţi. Eu acest lucru l-am făcut şi cred că trebuie dezbătut dacă această gaură de 2 miliarde de dolari urmează să fie anchetată sau nu sau va fi, sau se va trece, aşa cum ne-am obişnuit trecută în tăcere şi vom uita de aceşti bani pentru totdeauna”, a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3.

„A fost o raportare la jumătatea anului, primul semestru din 2018, comparativ cu semestrul al doilea din 2017, pentru că de când există o nouă conducere la ANRM din februarie, preţul s-a actualizat, şi am vrut să vedem la nivelul Guvernului care au fost efectele. Iar acestea sunt următoarele: în primele şase luni, doar cinci luni s-a aplicat acest preţ, veniturile au fost 432,6 milioane, comparativ cu 315,6 milioane, adică cu 117 milioane mai mult faţă de cinci luni faţă de anul precedent. Deci 30 de milioane de dolari uitaţi că deja au venit în plus, doar pentru că s-a reactualizat acest ordin în 2018”, a adăugat Vâlcov.

De asemenea, consilierul pe probleme economice al premierului a mai precizat că hotărârea de actualizare a preţurilor gazelor trebuia luată în 2015, ca urmare a unei sentinţe date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„În momentul în care am văzut situaţia, am spus dar acum haide să vedem în spate ce am pierdut pentru că nu am actualizat sau ce au făcut ceilalţi preşedinti care nu au actualizat, mai ales că din martie 2015, mai exact după 4 martie 2015 există o hotărâre, o sentinţă definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care spune că acest preţ trebuia reactualizat”, a precizat Vâlcov.

Darius Vâlcov a publicat, vineri, patru anexe ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Mine (ANRM) pentru a arăta banii pierduţi de stat între 2015-2017 prin neactualizarea preţului la gaze.

"Jaf de 2 miliarde $, partea a doua: pentru cei mai suspiciosi, avem 4 anexe. Primele trei, arata cati bani a pierdut statul in perioada 2015-2017. Ultima anexa arata cum Guvernul Dancila a stopat jaful in februarie 2018 si a incasat deja cu 117 milioane lei in plus, in doar cateva luni. Adica 30 de milioane $ in plus, in 5 luni", a scris, vineri seară, Darius Vâlcov, pe Facebook.

Explicaţiile vin în contextul în care, joi, Darius Vâlcov a prezentat o notă de informare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Mine (ANRM) în care se arată că bugetul de stat a pierdut peste două miliarde dolari, din cauza neactualizării preţului de referinţă la gazele naturale în perioada 2006-2018.

"Aşa arată un jaf de 2 miliarde $. Ce ar fi însemnat aceşti bani pentru România? Alocaţiile tuturor copiilor pentru 2 ani. Sau construcţia a 10 spitale mari, complet utilate, cu câte 600 de paturi fiecare. Sau construcţia şi dotarea a câte 3 grădiniţe în fiecare localitate din România. Sau finalizarea autostrăzii Ploieşti-Braşov", a scris joi Darius Vâlcov, pe Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO