Politică

Senatorii PSD, avocati din oficiu pentru Mischie, Oprisan si Puwak

31.10.2003, 00:00 19

Senatorii PSD si ministrul interimar pentru integrare europeana Vasile Puscas i-au aparat, in plenul Senatului, pe colegii lor de partid - presedintele Consiliului Judetean Gorj Nicolae Mischie, si respectiv Vrancea, Marian Oprisan, precum si pe fostul ministru Hildegard Puwak - in fata Opozitiei.
Senatul a dezbatut ieri motiunea simpla "Deturnarea fondurilor comunitare trebuie oprita", sustinuta de partidele de opozitie. In textul motiunii, parlamentarii opozitiei au aratat ca printre cei care au beneficiat de fonduri europene sunt liderii PSD de Gorj si Vrancea, Nicolae Mischie, respectiv Marian Oprisan.
 Opozitia mai cerea Guvernului si Curtii de Conturi sa  verifice amanuntit conditiile in care familia fostului ministru al integrarii, Hildegard Puwak, a accesat si utilizat fondurile comunitare si pe cele de la bugetul de stat.
Senatorul PSD Antoaneta Dobrescu, a replicat opozitiei, aratand ca acuzatiile ce-i vizeaza pe Mischie si Oprisan sunt "nejustificate". In schimb, senatorul PSD a admis ca sotia lui Mischie a obtinut fonduri PHARE pentru infiintarea unei tipografii. "In conformitate cu procedurile", a tinut sa precizeze Dobrescu. In ceea ce-l priveste pe Oprisan, PSD il crede pe cuvant. Senatorul Antoaneta Dobrescu a spus ca personal a luat legatura cu Oprisan, iar acesta i-a spus ca nici el, nici familia sa, nu a beneficiat de fonduri PHARE.
Noul ministru al integrarii a aparat-o, in stilul sau didacticist pe Hildegard Puwak. "In raport cu exigentele si ipotezele in care - potrivit legii - s-ar fi aflat in prezenta unui conflict de interese, situatia in discutie nu poate fi, indiscutabil, astfel calificata, cu atat mai mult cu cat, la vremea respectiva, nu exista nici o reglementare in acest sens", a spus Puscas, conform Mediafax. Ministrul integrarii a explicat parlamentarilor ca documentele europene nu interzic persoanelor inrudite cu un demnitar sa deruleze asemenea proiecte. Vasile Puscas a facut istoria cazului Puwak, amintind ca este in cercetarea OLAF si a Parchetului National Anticoruptie (PNA).
Un alt parlamentar al PSD, senatorul Laurian Badulescu a aratat ca "introducerea motiunii arata ca opozitia "digera greu succesul referendumului", considerat de Badulescu "o victorie".
Afirmatia lui Badulescu a starnit rasete si aplauze de blam, fiind nevoie de interventia presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, sa calmeze spiritele. "Nu suntem la distratie aici", i-a apostrofat Vacaroiu pe senatori.
In replica la pledoaria reprezentantilor PSD, senatorul PD Maria Petre a afirmat: "Incercati, ca si cum am fi in Senatul pisicilor, sa ascundeti mizeria, ca si cum nu ar exista. De aceeasi parte, senatorul PNL Paul Pacuraru a aratat ca problemele semnalate in gestionarea banilor comunitari sunt "mari", iar nu "marunte" cum le apreciaza ministrul Puscas.
Dupa cateva ore de dezbateri, motiunea "Deturnarea fondurilor comunitare trebuie oprita" a fost respinsa cu 46 voturi "pentru" - ale opozitiei - 72 "impotriva" - ale PSD si UDMR - si o abtinere.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO