Politică

Solutiile lui Boc in fata amenintarii cu motiunea de cenzura: interimar sau interimar

Solutiile lui Boc in fata amenintarii cu motiunea de cenzura: interimar sau interimar

Plecarea ministrilor PSD din Guvern i-a lasat pe democrati-liberali sa rezolve singuri enigma supravietuirii la Palatul Victoria

01.10.2009, 23:20 23

In situaTia in care Guvernul sau va pica in parlament, si aremari sanse, de vreme ce democrat-liberalii au relatiiinstitutionale proaste cu peste 60% din membrii Parlamentului,atunci solutia este interimatul pana dupa prezidentiale, pentru cachiar daca Guvernul ar fi respins si a doua oara in legislativ,situatie in care trebuie sa se organizeze alegeri anticipatepotrivit Constitutiei, tot Constitutia spune ca nu pot fiorganizate alegeri cu 6 luni inainte de alegerileprezidentiale.

Surse de la Palatul Victoria spuneau ieri ca premierul Emil Bocnu va forma un guvern de coalitie, ci unul minoritar, in care vanumi interimari fara a fi necesar ca Executivul sa mai treaca prinParlament.

O amenintare directa a venit ieri si de la liderul PNL CrinAntonescu care a anuntat o motiune de cenzura impotriva GuvernuluiBoc, desi tot el spunea acum doua zile ca nu este adeptul uneiastfel de masuri in acest moment.

Planul cel mai viabil era ca premierul Emil Boc sa prelungeascacat mai mult "interimatul" in functiile de ministri, astfel incatsa evite un nou vot de investitura, care este obligatoriu, de vremece s-a schimbat culoarea politica a Guvernului.

Interimatul unei functii de ministru dureaza 45 de zile, iar Bocva forta investitura oficiala a noului Guvern dupa alegerileprezidentiale, turul intai al acestui scrutin, unde favorit estepresedintele in functie Traian Basescu, fiind programat pentru 22noiembrie, adica peste 53 de zile.

Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu, care este ministruleconomiei, a spus ieri, dupa demisia ministrilor PSD, ca una dintresolutiile legale si constitutionale luate in calcul de Executiv oreprezinta asigurarea interimatului de catre membrii Cabinetuluicare fac parte din PD-L. Asta ar insemna ca fiecare ministru infunctie, inclusiv premierul, sa mai coordoneze activitatea si altorministere.

Potrivit constitutionalistilor, un ministru interimar areacelasi drepturi si obligatii ca un ministru plin, investit deparlament.

"Nu am facut o impartire, dar una din solutile legale siconstitutionale este aceea a asigurarii unui interimat de catremembrii Cabinetului", a explicat ieri Videanu.

Ieri mai circula si o alta varianta a acestui plan, anume caministrii PSD sa fie convinsi sa ramana in functie inca 15 ziledupa demisia lor de astazi, iar interimarii din PD-L sa fie propusidupa data de 15 octombrie.

Planul 2 - cautarea de aliati

In conditiile in care PNL ameninta cu motiunea de cenzura - CrinAntonescu a anuntat ieri ca liberalii vor urmari modul de impartirea "interimatelor" si "fara indoiala" ca punctul lor de vedere "vafi exprimat, probabil, intr-o motiune de cenzura", intrucat"Guvernul nu mai are majoritate parlamentara" - PD-L nu are altaoptiune decat de a-si cauta aliati in Parlament. In afara de UDMRsi de grupul minoritatilor nationale, care oricum nu ii pot asiguramajoritatea in Parlament, nicio alta formatiune nu va sprijiniguvernul lui Boc, daca este sa te ghidezi dupa declaratiileliderilor din ultimele zile.

O solutie ar fi negocierile individuale cu parlamentari din PNLsi PSD nemultumiti de propriile partide, un simplu calcul aratandca democrat-liberalii mai au nevoie de aproximativ 20 voturi pentrua-si asigura trecerea cabinetului, voturi pe care liderii PD-L suntconvinsi ca le pot obtine fara probleme.

Antonescu a negat ieri ca ar fi negociat formarea unui nouGuvern alaturi de PSD sau PD-L: "PNL n-a negociat si nu negociazacu niciunul dintre aceste doua partide, care trebuie sa isi asumeraspunderea in fata romanilor pentru dezastrul, pentru criza incare au adus tara".

Chiar daca Boc va fi demis, prin motiune sau investitura sa vafi respinsa, el poate ramane interimar pana dupa alegerileprezidentiale, cand in lumina rezultatelor va putea fi negociata onoua majoritate.

Unele filiale ale PSD raman la guvernare

In privinta celorlalte functii de la nivel central si local careapartineau PSD, Videanu a spus ca PD-L va utiliza toate mijloacelelegale si constitutionale astfel incat actul de guvernare sa nu fieafectat in aceasta perioada. "Suntem constienti ca peste crizaeconomica, prin decizia PSD-ului de a rupe Parteneriatul pentruRomania, s-a creat si o criza politica, dar speram sa gestionamlucrurile astfel incat sa nu avem si o criza sociala", a spusprim-vicepresedintele PD-L. El a spus ca despre inlocuirea saunumirea unor prefecti interimari nu s-a discutat in acest moment."Am discutat numai ceea ce inseamna aparatul guvernamental", aexplicat Videanu.

Multe din organizatiile PSD, intre care Targu Mures siConstanta, au anuntat ca nu vor cere ca social-democratii aflati infruntea serviciilor deconcentrate sa demisioneze, gestul lorechivaland practic cu ramanerea la guvernare. Potrivit uneiordonante adoptate la inceputul anului de acest guvern, directoriide servicii deconcentrate sunt numiti si demisi din functie pecriterii politice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO