Politică

Sorin Grindeanu, despre eşecul euroscepticilor olandezi: Ăsta e un lucru bun

Sorin Grindeanu, despre eşecul euroscepticilor olandezi:...

Autor: Gabriel Pecheanu

15.03.2017, 23:09 69

”Eu cred că lucrurile vor merge într-o direcţie bună. Exista un anumit pericol ca populiştii de extremă dreaptă, nu ştiu exact procentele şi mi-e greu să fac analize la cald, dar e important ca cei care îşi propuneau ieşirea Olandei din UE, că înţeleg că asta era în oferta electorală a acestui partid, au pierdut alegerile. Ăsta e un lucru bun”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD, centru-dreapta), al premierului Mark Rutte, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Olanda, urmat de formaţiunea populistă Partidul Libertăţii (PVV), a lui Geert Wilders, care este la egalitate cu alte două partide, arată sondaje efectuate la ieşirea de la urne.

Conform unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de Institutul Ipsos, la comanda posturilor NOS şi RTL, Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD, centru-dreapta), al premierului Mark Rutte, a obţinut 31 de locuri în Parlamentul de 150 de locuri.

Pe poziţiile următoare se clasează, la egalitate, Partidul Libertăţii (PVV, extremă-dreapta, eurosceptic), condus de populistul Geert Wilders, cu 19 locuri, Mişcarea Creştin-Democrată (CDA, centru), tot cu 19 locuri, şi grupul social-liberal Democraţi 66 (D66), tot cu 19 locuri.

Formaţiunea Verzii Stânga (GL, centru-stânga) ar urma să obţină 16 locuri, Partidul Socialist (SP, stânga) 14 locuri, iar Partidul Laburist (PvdA, centru-stânga) nouă locuri.

Formaţiunea extremistă eurosceptică Partidul Libertăţii (PVV), condusă de liderul populist Geert Wilders, a obţinut patru locuri în plus în Parlament comparativ cu actuala legislatură, dar cel mai probabil nu va avea nicio şansă de a forma o alianţă care să o propulseze la guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO