Politică

Sorin Oprescu rămâne în arest, instanţa i-a respins cererea de cercetare sub control judiciar

Sorin Oprescu rămâne în arest, instanţa i-a respins cererea de cercetare sub control judiciar

Autor: Cătălin Lupăşteanu

21.10.2015, 17:33 71

Cererea primarului suspendat al Capitalei s-a judecat marţi, decizia fiind pronunţată miercuri de Tribunalul Bucureşti.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocatul Viorel Mocanu a declarat că unul dintre motivele pentru care s-a solicitat, la Tribunalul Bucureşti, înlocuirea măsurii arestării preventive este de ordin medical, apărarea arătând că starea lui Sorin Oprescu s-a înrăutăţit vizibil de când este în Arestul Capitalei. El a precizat că această susţinere este dovedită de actele medicale obţinute de la încarcerare şi până în prezent.

Întrebat dacă apărarea este de acord cu mutarea lui Sorin Oprescu din Arestul Capitalei la Spitalul Penitenciarului Rahova, Viorel Mocanu a spus că deocamdată sunt aşteptate rezultatele investigaţiilor făcute la Centrul Oncologic de Diagnostic şi Tratament Fundeni, reafirmând că datele medicale nu vor fi făcute publice.

Întrebat dacă apărarea a primit răspunsurile în cazul sesizărilor făcute la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu "Dr. Nicolae Kretzulescu" şi la Ministerul Sănătăţii, care a fost trimisă la Colegiul Medicilor, Viorel Mocanu a spus că s-au demarat anchete, la finalul cărora vor fi oferite răspunsuri.

Avocatul a declarat, pentru MEDIAFAX, că luni a fost depusă o nouă sesizare în care Sorin Oprescu îi cere şefului Arestului Capitalei, Mihai Dincă, să dispună să îi fie restituite stiloul injector pentru insulină, precum şi două fiole de insulină de tip "Novo Rapid", ridicate la percheziţia făcută în celula acestuia. Mocanu a precizat că dacă acestea nu vor fi restituite, se poate considera că lui Sorin Oprescu i se pune viaţa în pericol.

În 15 octombrie a fost făcută o percheziţie în celula lui Sorin Oprescu, Poliţia Capitalei spunând că au fost ridicate doar două flacoane de insulină injectabilă, în timp ce avocaţii edilului au susţinut că i-au fost luate atunci şi medicamentele pe care acesta le avea în cameră.

Poliţia Capitalei a precizat că administrarea tuturor medicamentelor pentru Sorin Oprescu se face exclusiv la recomandarea şi sub supravegherea unui medic sau asistent de la Cabinetul Medical al Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă.

Avocatul Viorel Mocanu spunea că a trimis, în 15 octombrie, o sesizare conducerii Ministerului Afacerilor Interne, în care a acuzat conducerea Arestului Central şi pe şefa cabinetului medical al unităţii că nu respectă măsurile stabilite de medici pentru Sorin Oprescu.

Avocaţii lui Sorin Oprescu au reclamat şi la Ministerul Sănătăţii comportamentul personalului medico-sanitar de la Arestul Capitalei, arătând, într-o sesizare înregistrată în 9 octombrie, că nu se respectă drepturile edilului, arestat din 6 septembrie, şi nu i se acordă tratament şi hrană adecvate bolilor de care suferă. Apărătorii lui Sorin Oprescu au cerut Ministerului Sănătăţii să verifice "neregulile din cadrul cabinetului medical aflat în serviciul de arest preventiv", arătând că doctoriţa de la Arestul Central al Poliţiei Capitalei ar refuza să îl lase pe acesta să facă noi analize şi investigaţii medicale, aşa cum au recomandat medicii care l-au consultat până acum. Viorel Mocanu a precizat că sesizarea făcută la Ministerul Sănătăţii a fost transmisă la Colegiul Medicilor, care urmează să o soluţioneze.

Anterior, o altă sesizare a fost depusă la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu "Dr. Nicolae Kretzulescu" - Policlinica MAI din Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 9 octombrie, ca Sorin Oprescu să râmână încă 30 de zile în arest. Instanţa a respins contestaţia edilului şi a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti de prelungire a mandatului emis în 6 septembrie, în dosarul în care edilul suspendat al Capitalei este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro. Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 6 octombrie, o altă cerere a edilului de înlocuire a arestului preventiv cu control judiciar sau cu arest la domiciliu.

Sorin Oprescu a fost dus, în 14 octombrie, înapoi în Arestul Poliţiei Capitalei, după ce i-au fost făcute investigaţii medicale la Centrul Oncologic Fundeni, cerute de avocaţii edilului, care arătau că i-ar fi fost depistat un nodul la un plămân, existând suspiciuni că ar avea cancer.

Primarul suspendat al Capitalei fusese transferta în 8 octombrie, sub pază, din Arestul Capitalei, mai întâi la Institutul Oncologic Bucureşti, apoi la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu", unde a stat cinci zile, din 9 până în 14 octombrie. OPrescu a fost dus la Institutul "N.Paulescu" întrucât starea sa nu a permit, în 9 octombrie, realizarea investigaţiei PET/CT (computer tomograf) la care trebuia să fie supus, din cauza valorilor crescute ale glicemiei, fiind astfel reprogramat în 14 octombrie.

Apărătorii lui Sorin Oprescu arătau, în cererea de transfer într-un spital, că, în urma investigaţiilor medicale la care primarul suspendat al Capitalei a fost supus la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, s-ar fi stabilit că ar suferi de 12 afecţiuni, unele grave, fiindu-i depistat şi un nodul la un plămân, care ridică suspiciuni privind un posibil cancer. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat "un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept", fiind recomandată efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Sorin Oprescu, încarcerat din 6 septembrie în Arestul Central al Poliţiei Capitalei, a fost transferat şi în 26 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a stat internat într-o rezervă la Secţia de Cardiologie, sub pază, până în 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au făcut mai multe investigaţii, printre care şi o coronarografie.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis "Grenadă", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.

AFACERI DE LA ZERO