Politică

Stolojan ataca dur PSD, dar nu-l exclude din cercul eventualilor aliati

21.04.2003, 00:00 14

Presedintele liberal Theodor Stolojan a sustinut, sambata, in fata celor aproximativ 700  delegati la Congresul de fuziune UFD-PNL, cel mai virulent atac la adresa PSD, de la preluarea conducerii liberale in august anul trecut.
 Discursul liderului liberal marcheaza o schimbare notabila fata de PSD, partid alaturi de care Stolojan, in urma cu cateva luni, nu excludea o guvernare comuna dupa alegerile viitoare. Dar, in ciuda atacului dur al presedintelui liberal, PNL ramane deschis oricarei variante de alianta.

Stolojan versus PSD
In discursul sau de aproape o ora, Stolojan a folosit sintagma "PSD-partid stat" de nu mai putin de 22 de ori:"PSD a deturnat rezultatul alegerilor locale din 2000. Astazi 80% din primarii si consilierii locali sunt inregimentati in PSD, desi acest partid a obtinut la alegerile locale o treime din numarul primarilor si consilierilor"; "PSD a favorizat cresterea coruptiei in Romania, iar baronii centrali si locali ai PSD se afla in centrul scandalurilor de coruptie"..."PSD a format o adevarata casta a baronilor locali si centrali, cladita pe coruptia in crestere si risipa fara rusine a banului public, pe clientelism politic, voluntarismul si arbitrariul la guvernare, pe instabilitatea legislativa si birocratia excesiva, pe multiplicarea fara precedent a dimensiunii si interventiei statului in economie si societate". Convingerea lui Stolojan este ca actuala putere are o politica guvernamentala periculoasa pentru democratia romaneasca. Presedintele liberal a formulat o lunga lista de cereri guvernului, de la tribuna Congresului extraordinar: deblocarea accesului opozitiei la postul public de televiziune, dezbaterea in Parlament a oricaror modificari de taxe si impozite. Discursul lui Stolojan a fost punctat de aplauzele delegatilor la Congres.

PNL face glumite cu PSD
Vasile Dancu, ministrul informatiilor, care in ultima vreme si-a facut un obicei din a raspunde imediat tuturor dusmanilor PSD-ultima oara a lansat in 48 de ore o carte prin  care sa replice Cartii Negre a guvernarii PSD, editata de PD - a  aparut, dupa Stolojan la trei ore.  "PNL este un partid de buzunar...Romania liberala este o utopie", a replicat Dancu. In ceea ce priveste calificarea "PSD-partid stat"- la randul ei un cliseu al opozitiei- ministrul  a raspuns rautacios: "Nu este de vina PSD pentru ca PNL trece printr-o criza politica si de trei ani nu se ridica la mai mult de 10% in sondaje". In ultimele sondaje de opinie PNL a fost creditat cu 14-16%. PNL a trecut imediat la figuri de stil, comparandu-l pe Dancu cu ministrul informatiilor irakian Mohmmed Said Sahaf:"La fel ca si ministrul lui Saddam, seful propagandei PSD neaga realitatea". "Pentru a nu mai induce lumea in eroare, ii vom cumpara domnului Dancu o basca revolutionara care l-ar putea ajuta intr-o eventuala cariera internationala in tarile de tipul Irakului husseinian", afirma Nicolaescu.

Liberalii inca singuri
Dupa fuziunea de sambata cu UFD, liberalii se afla foarte aproape de linia de start a campaniei electorale, un fel de moment zero in ceea ce priveste politica de aliante. Ultimul pas pe care-l mai au de facut este fuziunea cu PNL Campeanu, care incheie un lung proces de asimilare a formatiunilor liberale de buzunar desprinse cu ani in urma tot din PNL. In acest moment liberalii reunesc sub sageata "drept la tinta" atat lideri cu vederi social-liberale- cum este Teodor Melescanu, fost presedinte APR, formatiune asimilata de PNL in ianuarie anul trecut- cat si lideri cu vederi de dreapta conservatoare-fostul presedinte UFD Varujan Vosganian. Consolidati dupa repetatele fuziuni si asezati la centru-centru dreapta, liberalii vor avea un as in maneca in momentul in care-si vor alege eventualii aliati, spre deosebire de alte formatiuni de opozitie. Deocadata, PNL a stabilit sa mearga singur la alegerile locale, in primul tur. In al doilea, isi va coordona actiunile cu PD, potrivit lui Stolojan.
Mai departe, teoretic,  este exclusa o guvernare alaturi de PSD?  "Nu este momentul sa ma pronunt. Sa avem un scor electoral care sa ne indreptateasca sa guvernam. Atunci vom lua deciziile care se impun. Acum ce sa spun ca daca si cu parca se plimba in barca.." a declarat Stolojan, dupa lucrarile Congresului.
Nici in privinta PD, Stolojan nu a fost mai generos: "Vom analiza pana la sfarsitul acestui an". Spre deosebire de Stolojan, fostul presedinte liberal Valeriu Stoica a sustinut ca o alianta PNL -PD este acum mai necesara ca oricand:"Nu trebuie sa asteptam sa fie distrus PD din afara sau dinauntru. Daca astazi dispare PD sau Basescu, maine poate sa vina randul nostru", a argumentat Stoica. Nici fostii ufedisti nu au nimic impotriva unei eventuale aliante cu PD, dar potrivit lui Varujan Vosganian, orice alianta trebuie sa se faca "sub dominanta de dreapta".
Liberali vechi si noi, aproximativ 2.000 la numar, veniti din mai toate judetele, au organizat un miting de protest, sambata dupa Congres, fata de coruptie si saracie. Punctul de plecare a fost Piata Constitutiei. A urmat Piata Unirii si Piata Revolutiei. Liberalii s-au echipat cu fulare si sepci galbene, inscriptionate cu sigla si numele partidului, precum si cu pancarde pe care scria:"PSD te asteapta Saddam in Siria" sau "PSD, groparul Romaniei".  La Ministerul Sanatatii, protestatarii au facut un popas sa depuna o coroana de flori "In memoria celor care puteau sa aiba zile". Ei au dat ochii cu ministrul Daniela Bartos, care nu le-a adresat insa nici un cuvant. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO