Politică

Stolojan este terminat politic, iar Basescu a pierdut puncte masiv

15.12.2008, 19:18 20

Traian Basescu nu a regizat a doua retragere al lui Theodor Stolojan, iar acesta este responsabil pentru decizia lui, care va avea repercusiuni importante asupra imaginii presedintelui si a coalitiei dintre PD-L si PSD, spun analistii consultati de ZF.

"Este cea mai comica zi din istoria politica a ultimilor 20 de ani. Doar absurdul s-a nascut la Bucuresti prin Caragiale si Urmuz. Partidul Democrat-Liberal a facut un congres ca sa il desemneze pe Stolojan premier, Basescu a spus de atatea ori ca nu va desemna nici pe Tariceanu, nici pe Geoana premier, ci doar pe Stolojan, Stolojan, Stolojan si uite ca Stolojan dupa 5 zile a renuntat", spune analistul Stelian Tanase.
"Eu il cunosc pe Stolojan si stiu ca nu este un om caruia sa-i poti trece prin fata, probabil a fost nemultumit de rolul pe care il avea in acest guvern. PD-L si PSD isi imparteau functii, iar Stolojan nu a avut niciun cuvant de spus in privinta echipei. Imi amintesc ca atunci cand a venit presedinte la PNL a spus ca vrea sa vina cu echipa lui. Acum probabil si-a dat seama ca nu vrea sa ascuta creioane la Palatul Victoria si a renuntat", afirma analistul.
Tanase spune ca Basescu nu a premeditat retragerea lui Stolojan, pentru ca pierderile de imagine sunt foarte mari. "Basescu a numit un prim-ministru care dupa 10 zile a cedat nervos, si-a luat jucariile si a plecat, acum Stolojan este terminat politic, iar Basescu a pierdut puncte masiv."
Profesorul Daniel Barbu spune ca situatia este jenanta, iar Basescu a demonstrat ca nu are mana la premieri. "A spus ca a gresit cand l-a desemnat pe Tariceanu, a gresit si cu Stolojan, cine ne garanteaza ca nu va gresi si cu Boc?", se intreaba profesorul. "Nu este placut pentru Traian Basescu ca a pus un nebun prim-ministru si ca a gresit", afirma Daniel Barbu. "Absorbit de regimul de prezidentializare a Romaniei, nu a vazut ceea ce stia tot satul, ca Stolojan este iresponsabil clinic", a adaugat acesta.
Profesorul sustine ca nu va exista nicio diferenta intre Stolojan si Boc ca maniera de a conduce guvernul si ca Traian Basescu va actiona ca adevaratul premier al coalitiei PD-L - PSD. "Stolojan si Boc sunt singurii oameni care nu i-ar fi ridicat lui Basescu probleme de control a Guvernului. Blaga, Negoita, Videanu, pana si Elena Udrea in sase luni ar fi dat semne de independenta", a adaugat profesorul.
"Va fi acelasi lucru. Concret, Basescu va trata direct cu fiecare ministru in parte", a conchis Daniel Barbu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO