Politică

Stolojan: Guvernul nu avea ce face, a fost obligat sa majoreze salariul minim

Stolojan: Guvernul nu avea ce face, a fost obligat sa majoreze salariul minim

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L: Valul inflationist nu a fost determinat de sindicatele din Romania, ci de pretul titeiului etc. Guvernul trebuia sa-si pastreze bruma de credibilitate si sa respecte lucrurile la care s-a angajat.

21.07.2008, 18:16 32

"Guvernul actual a incheiat un acord cu sindicatele de crestere a salariului minim de la 500 la 540 de lei sub rezerva indeplinirii a trei conditii. Una dintre acestea nu a fost indeplinita: este vorba despre tinta de inflatie. Dar tinta de inflatie nu va fi respectata nici in Franta, nici in Statele Unite. Valul inflationist nu a fost determinat de sindicatele din Romania, ci de pretul titeiului etc. Guvernul trebuia sa-si pastreze bruma de credibilitate si sa respecte lucrurile la care s-a angajat", a declarat ieri Theodor Stolojan, indicat de multi oameni din PD-L drept viitorul prim-ministru in cazul in care acest partid va forma guvernul dupa alegeri.
Saptamana trecuta guvernul a acceptat majorarea salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie viitor, dupa ce refuzase o vreme acest lucru sub motiv ca datele macroeconomice convenite cu sindicatele pentru cresterea salariului minim nu au fost indeplinite.
Potrivit intelegerii de la finele anului trecut dintre guvern si sindicate, salariul minim pe economie ar fi urmat sa creasca de la 1 iulie la 540 de lei, dar in conditiile de realizare a "principalilor indicatori economici pe care este constituit bugetul de stat pentru 2008, respectarea cresterii Produsului Intern Brut, tinta de inflatie (a BNR - n.n.), precum si de nivelul productivitatii muncii".
BNR stabilise initial pentru anul acesta o tinta de inflatie de 3,5% si un nivel estimat al inflatiei de 5,7% pe care apoi l-a ajustat in sus.
Avand aceste date in mana, Guvernul a refuzat initial sa satisfaca cererea sindicatelor, dar apoi a acceptat cresterea salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie si apoi la 600 de lei de la 1 ianuarie viitor.
Intrebat daca acest angajament nu va deranja un guvern pe care l-ar putea conduce in cazul in care PD-L va forma - daca va castiga alegerile - Executivul, Stolojan a avut un raspuns retinut (nu a confirmat, dar nici nu a negat ca ar putea conduce un astfel de Executiv), explicand ca ceea ce a facut Guvernul liberal este in acord cu ceea ce a promis, dar ca, promisiunile facute dincolo de 2009 sunt exagerate.
"Promisiunea ca salariul minim va creste cu 100 de lei in fiecare an este neserioasa. Nu ca nu s-ar putea da acesti bani, ci pentru ca nu avem cum sa cunoastem nivelul unor probleme serioase (inflatie, crestere economica - n.n.). Problema nu este ceea ce a facut Guvernul, a fost silit de un angajament sa o faca, ci ceea ce a promis dincolo de acest angajament", a declarat Stolojan.
PSD a comentat si el decizia guvernului de majorare a nivelului salariului minim pe economie, care va antrena nu atat cheltuieli pentru angajatii cu acest venit, cat cheltuieli suplimentare cu sporurile salariale pentru cei care au venituri sub acest salariu. Vicepresedintele PSD Marian Sarbu, fost ministru al muncii, a declarat ieri ca PSD nu va intra cu Guvernul "intr-o competitie a cifrelor aruncate pe piata" in ceea ce priveste salariul minim, dar afirma ca "in mod ciudat", ceea ce a promis PNL coincide la virgula cu programul electoral al PSD. Sarbu a afirmat ca este convins ca atat sindicatele, cat si patronatele vor accepta propunerea Guvernului in ceea ce priveste majorarea salariului minim pe economie la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009.
"Nu dorim sa intram intr-o competitie a cifrelor aruncate pe piata fara acoperire", a adaugat el.
Sarbu sustine ca nivelul de 600 de lei al salariului minim pe economie, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, constituie "o cifra de pornire" pentru oferta electorala.
Vicepresedintele PSD a precizat ca social-democratii intentioneaza sa "modifice substantial" politica guvernamentala in ceea ce priveste salariul minim pe economie, iar oferta ca acesta sa ajunga la 1.000 de lei dupa patru ani se mentine.
Sarbu a criticat totusi politica guvernamentala in privinta majorarii pensiilor, afirmand ca anuntata crestere a pensiilor, incepand cu 1 noiembrie, este "o pacaleala" si o "balbaiala" a Guvernului.
Vicepresedintele PSD a afirmat ca Guvernul ar fi trebuit sa majoreze pensiile cu 10% incepand cu 1 iulie 2008, pentru a acoperi scaderea, tot cu 10 procente, a puterii de cumparare a pensionarilor. Sarbu a explicat ca scaderea puterii de cumparare a pensionarilor se datoreaza cresterii salariului mediu pe economie de la 1.500 de lei, cat era prognozat la inceputul anului, la 1.700 de lei.
Sarbu a afirmat ca Guvernul ar fi trebuit sa pastreze, prin majorarea pensiilor cu 10% incepand cu 1 iulie, puterea de cumparare, dupa care sa majoreze punctul de pensie, incepand cu 1 noiembrie, majorare care, fara a fi precedata de o alta majorare la 1 iulie, ar fi doar o acoperire a scaderii puterii de cumparare.
Stolojan sustine si el ca atunci cand a facut ultima rectificare bugetara, Guvernul a masluit cifrele si spune ca este imposibil ca de la un PIB prognozat la 122 mld. euro Guvernul sa avanseze brusc cifra de 132 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO