Politică

Stolojan il paraste pe Nastase la Strasbourg

22.04.2004, 00:00 20



Cel mai recent conflict dintre putere si opozitie iscat in jurul acuzatiilor privind fraudarea alegerilor locale are ecouri la Parlamentul European de la Strasbourg. Presedintele PNL, Theodor Stolojan, a spus ieri ca a adus la cunostinta institutiilor europene "amenintarile primului ministru Adrian Nastase". Este vorba despre afirmatiile sefului Executivului ca va actiona in judecata partidele si liderii politici care acuza fara probe PSD si Guvernul ca intentioneaza sa fraudeze scrutinul local din 6 iunie, afirmatii ce au generat in ultima saptamana o polemica virulenta intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei.



"Amenintarile lui Adrian Nastase sunt ultima forma de intimidare a opozitiei si a opiniei publice", a replicat din nou ieri liderul liberal. In plus, Stolojan a spus ca a adus la cunostinta grupului liberal din Parlamentul European si a noului negociator al Uniunii Europene pentru Romania, Dirk Lange - aflat pentru cateva zile la Bucuresti - temerile PNL ca actuala putere intentioneaza sa denatureze rezultatul alegerilor precum si intentia puterii de a actiona in instanta reprezentantii opozitiei ce vorbesc despre aceste temeri.



In paralel cu apelul facut la Bruxelles, in tara liberalii fac front comun cu celelalte partide de opozitie pentru a supraveghea desfasurarea scrutinului electoral si a preintampina eventualele nereguli. PNL incheie cu PD, PRM dar si cu partidele neparlamentare protocoale de monitorizare a alegerilor locale.



La scurt timp de la anuntul liberalilor premierul Adrian Nastase a replicat, in stilul personal: "Am un mesaj politic pentru toti adversarii: Sus faptele, jos gargara!". Aflat in turneu electoral la Tulcea, la lansarea unor candidati PSD la alegerile locale, primul ministru a sustinut ca oamenii politici ce acuza fraudarea alegerilor sunt "speriati si demoralizati" si nu cunosc alte modalitati de a castiga alegerile decat prin astfel de atacuri. Acuzatiile de fraudare a alegerilor nu pot fi catalogate serioase din moment ce cei ce le lanseaza nu prezinta si dovezi, afirma Nastase.



Aceeasi idee o sustinea marti seara, intr-o emisiune televizata, presedintele Ion Iliescu care aprecia ca declaratiile liderilor PNL, PD si PRM ce acrediteaza ideea ca puterea planuieste fraudarea alegerilor nu face decat sa dovedeasca "slabiciunea opozitiei".



De la sfarsitul saptamanii trecute cand primul ministru a anuntat ca a angajat un birou de avocatura pentru a ataca in instanta partidele si politicienii care vorbesc despre fraudarea alegerilor locale, liderii puterii si cei ai opozitiei au avut un dur schimb de replici. Firul acestui scandal a fost dus mai departe cu fiecare zi. Reprezentantii opozitiei au considerat ca este vorba despre incercari ale puterii de intimidare a liderilor opozitiei si pentru a arata ca nu au efect, presedintele executiv al PD, Emil Boc, si liberalul Ludovic Orban s-au oferit drept "tinte". In plus, ei cer cu insistenta Guvernului sa precizeze numele firmei angajate si din ce bani va fi platita. Vicepresedintele PNL, Mona Musca, a cerut ieri in scris Guvernului, in baza legii accesului la informatii, sa precizeze ce firma a angajat. De cealalta parte, puterea a dat dovada de inconsecventa si pare sa dea inapoi in conditiile in care liderii PSD au facut mai multe declaratii contradictorii din care nu a reiesit daca cel care va chema partidele de opozitie la tribunal va fi Guvernul sau PSD.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO