Politică

"Stolojan nu e de incredere, Geoana face politica de tip Golden Blitz"

"Stolojan nu e de incredere, Geoana face politica de tip Golden Blitz"

Calin Popescu-Tariceanu, premierul Romaniei: Orice alianta trebuie discutata dupa alegeri. Ce va pot spune este ca noi nu vom negocia principiile liberare de guvernare.

21.09.2008, 20:31 21

"Theodor Stolojan (fost sef al PNL - n.n.) este un politician in care nu poti sa ai incredere. Eu si colegii mei liberali stim asta din proprie experienta. Romanii nu se pot baza pe Theodor Stolojan. Cand esti premier, nu poti sa te retragi de la o zi la alta, pentru ca ti se pare ca esti santajat de cineva. Cat despre Mircea Geoana, regret ca a inceput sa faca si el politica de tip Golden Blitz. Inca mai sper sa avem o campanie bazata pe idei, nu plina de injuraturi", a spus Tariceanu intr-un interviu pentru Mediafax.
Stolojan nu a raspuns acuzatiilor, iar Geoana s-a marginit sa afirme: "Premierul a gresit adresa". Seful PD-L Emil Boc i-a luat apararea lui Stolojan afirmand ca acesta este candidatul cel mai bine plasat in sondaje pentru pozitia de premier.
Presedintele PNL a fost desemnat drept candidat al liberalilor pentru un nou mandat de premier la sfarsitul lunii august. La mai putin de doua saptamani de atunci, Stolojan a fost desemnat candidat la pozitia de premier de catre PD-L. Seful PSD, Mircea Geoana, va fi confirmat drept premierul Aliantei PSD plus PC la finele lui septembrie.
Tariceanu este premier din 2004 si a format pana acum doua guverne, primul PNL-PD-PC-UDMR (pana in mai 2007), iar al doilea, minoritar, doar cu PNL si UDMR, din 2007 pana in prezent. Potrivit unui sondaj al Insomar, dat ieri publicitatii, un guvern condus de Calin Popescu-Tariceanu este preferat de 26% dintre alegatori, fata de 39% care il prefera pe Stolojan si 31% pe Mircea Geoana. Sondajele arata ca niciunul dintre partide nu va putea forma singur guvernul - cu PD-L care este preferat de aproape 39% dintre alegatori, PSD, de 25% dintre alegatori, iar PNL, de 20% dintre acestia. Drept urmare partidele vor trebui sa se alieze, alianta PD-L - PNL fiind creditata in sondajul citat de 34% dintre alegatori, fata de cea dintre PSD si PNL, care este preferata de 27% dintre alegatori.
Pentru oricare dintre aceste doua formule de guvernare, Tariceanu are un singur mesaj: "Orice alianta trebuie discutata dupa alegeri. Ce va pot spune este ca noi nu vom negocia principiile liberale de guvernare. Obiectivul PNL este de a castiga alegerile, pentru ca Romania sa fie condusa dupa principiile liberale si in urmatorii 4 ani".
Tariceanu spune ca programele de guvernare prezentate de cele doua partide adversare in alegeri sunt facute "pe genunchi".
"S-au adunat 4-5 oameni si au varsat sacul cu promisiuni. Rezultatul: doua programe de guvernare care nu au nicio legatura cu realitatea. Una este sa vrei si alta sa poti. Ceea ce promite PNL se bazeaza pe ceea ce am realizat. Va dau un exemplu: cand spunem ca salariul mediu va ajunge la 800 de euro, adica mai mult decat dublu fata de valoarea actuala, atunci asa va fi", sustine Tariceanu.
"In programul de guvernare, cei de la PD-L spun ca vor actualiza semestrial punctul de pensie. Mi se pare o nerusinare sa promiti asa ceva, cand in 2007 erai principalul adversar al cresterii pensiilor. In 2007, cei de la PD-L spuneau ca pensiile nu pot fi crescute, pentru ca nu sunt bani. Acum, in prag de campanie, si-au schimbat cu 180 de grade pozitia. Este genul de demagogie ieftina care nu mai are ce cauta in Romania europeana. Ii provoc pe cei de la PD-L la o dezbatere pe temele legate de guvernare", a mai spus premierul.
Tariceanu, care va candida la Camera Deputatilor intr-o circumscriptie din Ilfov in care intra si Snagov, potrivit unor surse din partid, spune ca isi va face campanie "din usa in usa" pentru alegerile din noiembrie.
"Voi merge din casa in casa in colegiul unde voi candida. Voi vorbi cu votantii pentru a vedea care sunt sperantele lor, care sunt asteptarile. Le voi spune ce am facut pentru ei si mai ales ceea ce vom face", a spus Calin Popescu-Tariceanu.
Sloganul PNL la alegerile parlamentare din 30 noiembrie este: "Promovam o Romanie mandra si prospera". Tariceanu spune ca propozitia descrie cel mai bine ceea ce PNL a facut in ultimii patru ani, cat a stat la guvernare.
 
Boc: Stolojan este premierul cel mai credibil
Liderul PDL, Emil Boc (desen), a spus ieri, in replica la criticile premierului Tariceanu la adresa lui Theodor Stolojan, ca, potrivit unui sondaj Insomar, Stolojan ar fi premierul cu cea mai mare credibilitate in acest moment. "Il invit pe domnul Tariceanu sa vada sondajul de opinie INSOMAR de astazi (ieri - n.n.). Atunci va primi cel mai dur raspuns de la romani. Sondajul arata ca Stolojan este premierul cu cea mai mare credibilitate, este cel mai potrivit in momentul de fata", a declarat Boc.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO