Politică

Stolojan: Nu stim ce va fi cu Fondul Proprietatea

15.01.2009, 19:17 22

Viitorul unuia dintre cele mai mari proiecte ale fostei guvernari de dreapta, Fondul Proprietatea, cu un portofoliu de aproximativ 4 miliarde de euro, sta sub semnul intrebarii, in conditiile in care listarea sa la bursa este amanata de doi ani.

Fondul Proprietatea, care a fost infiintat in 2005 pentru a despagubi pe fostii proprietari care nu mai pot primi in natura averile confiscate de fostul regim comunist, are in portofoliu 88 de pachete de actiuni la cele mai importante companii detinute de stat, intre care Petrom, Distrigaz, Romgaz sau Enel.
Potrivit intelegerii dintre PD-L si PSD, conducerea fondului va merge la social-democrati, care in timpul campaniei electorale s-au pronuntat pentru desfiintarea fondului. PSD nu a avansat inca nume pentru conducerea Fondului. Insa si unii lideri ai PD-L sunt sceptici in privinta functionarii Fondului. "Deocamdata Fondul Proprietatea merge inainte ", afirma prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan.
Potrivit lui Stolojan, problema fondului este complicata, intrucat nu exista nici la ora asta date concrete despre "dubla evaluare" ce trebuia facuta - pe de o parte, o evaluare a fostelor proprietati ce nu mai pot fi retrocedate si pentru care trebuie platite despagubiri, iar pe de alta nu se mai stie exact, pe fondul crizei, valoarea activelor societatilor incluse in Fondul Proprietatea. "Exista un mare semn de intrebare. Reducerea valorii activelor societatilor care participa la Fondul Proprietatea, precum Petrom sau Transgaz, pune sub semnul intrebarii viabilitatea Fondului."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO