Politică

Summit-ul Aliantei Nord-Atlantice de la Bucuresti, sub impresia puternica provocata de Casa Poporului

Summit-ul Aliantei Nord-Atlantice de la Bucuresti, sub impresia puternica provocata de Casa Poporului
01.04.2008, 21:23 122

Locatia unde se va desfasura summit-ul NATO de la Bucuresti a atras ca un magnet atentia presei straine care descrie pe larg Casa Poporului, actualmente Palatul Parlamentului, cu dramele ei, cu "visul faraonic" al "ctitorului" si cu prezentul ei - kitsch pentru unii, modern pentru altii.
Liderii lumii vor avea ocazia sa vada pe viu o constructie "ctitorita" din mintea unui om, Nicolae Ceausescu, care s-a vrut temelia unei vieti luminoase si a fost impuscat intr-o zi de decembrie, cu 17 ani in urma, scriu ziarele straine.
Summit-ul va avea loc in Casa Poporului (Palatul Poporului), construita in anii '80 la ordinele lui Ceausescu, pentru a-i reflecta puterea si viziunea privind un stat puternic, relateaza Reuters. Agentia descrie Palatul Parlamentului drept una dintre cele mai impresionante si controversate cladiri ale lumii, construite din dorinta lui Ceausescu de a misca prin grandoare si marime.
Palatul lui Ceausescu, a doua cladire ca marime din lume, dupa Pentagon, este o constructie faraonica, extinsa pe o suprafata de 330.000 de metri patrati si structurata in 1.000 de sali, aminteste AFP. Mai putin de o treime din capacitatea totala a cladirii, a doua din lume ca suprafata dupa Pentagon, va fi insa utilizata pentru aceasta reuniune, organizatorii constatand ca este nevoie de zeci de minute pentru a se deplasa dintr-o sala in alta, spune agentia
Masurand 2.200 de metri patrati si 16 metri in inaltime, acoperita de un tavan de sticla glisant care ar putea permite aterizarea unui elicopter, sala Unirii, cea mai mare din palat, va gazdui masa rotunda in jurul careia se vor aseza liderii de stat si de guverne ale celor 26 de state membre ale NATO. Aceasta sala detine, de asemenea, recordul celui mai mare covor, masurand 1.200 de metri patrati si cantarind cinci tone, si al celui mai impresionant candelabru, care cantareste trei tone si are 7.000 de becuri. Mii de tone de cristal, marmura si lemn au fost aduse in Bucuresti din toata Romania, pentru construirea Palatului, cu toate coridoarele, tunelurile secrete si chiar un buncar nuclear. Fatada Palatului este placata cu coloane de marmura. Cladirea este incadrata de blocurile turn din apropiere - inspirate de arhitectura nord-coreeana.
"Un amestec de kitsch" pentru unii, "capodopera" pentru altii, palatul, care gazduieste Senatul, Camera Deputatilor si Muzeul National de Arta Contemporana, contine un milion de tone de metri cubi de marmura si 1.000 de tone de bazalt, informeaza AFP.
Un numar total de 20.000 de muncitori au lucrat timp de cinci ani, 24 de ore din 24, pentru a ridica aceasta cladire in stil eclectic, fiind deseori modificata dupa gustul oscilant al lui Nicolae si al Elenei Ceausescu.
Facilitatile de securitate, o marturie a temerilor lui Ceausescu cu privire la un atac, ar putea fi folositoare in timpul summit-ului daca liderii Aliantei ar fi amenintati, a precizat autoarea prooiectului, ahitecta Anca Petrescu, citata de Reuters. "Cladirea este prevazuta cu un grad inalt de securitate", a precizat ea. Conform agentiei de presa, la momentul construirii, excesele ostentative contrastau cu conditiile austere de viata ale cetatenilor de rand, a caror hrana era rationalizata pana aproape de nivelul infometarii, iar locuintele abia daca primeau caldura cateva ore pe zi.
Agentia de stiri aminteste de faptul ca pentru a construi cladirea a fost demolat centrul istoric al Bucurestiului, biserici, sinagogi si vile moderne, pentru a-i face loc. Ea reprezinta acum un monument al prejudiciilor aduse Romaniei de politica brutala a dictatorului.
Sotii Ceausescu au inspectat in mod regulat zona de constructie. Cei 40.000 de locuitori din zona au fost relocati pentru a face loc Palatului, multi fiind repartizati in apartamente de bloc precare, care ruginesc si se prabusesc la numai cateva zeci de ani de la construire. Palatul lui Ceausescu este cea mai mare atractie turistica a Bucurestiului, iar dincolo de faptul ca este perceput ca o monstruozitate, dimensiunea acestuia face sa nu poata disparea prea curand, arata Reuters.
Presedintele Traian Basescu a fost diplomat cu privire la aceasta constructie. "In mintea mea aceasta cladire este relevanta dintr-un singur motiv. Este a doua cladire ca marime din lume, dupa Pentagon. Punct", a glumit acesta.


Palatul Parlamentului in cifre

Palatul Parlamentului, cunoscut sub numele de Casa Poporului inainte de Revolutia de la 1989, are o suprafata de 330.000 de metri patrati, fiind pe locul 2 in lume dupa cladirea Pentagonului, ca suprafata, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 de metri cubi, pe locul trei in lume dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida, SUA, si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Are 12 nivele la suprafata si alte 8 subterane, 1.000 incaperi, doua parcari subterane, o sala de concerte, restul fiind camere de deservire. Are o lungime de 270 m, o latime de 245 m, o inaltime de 86 de metri si o adancime de 14 m. Poate fi vazuta din orice punct al Capitalei.

Pentru constructia Palatului au fost folosite 1.000.000 de metri cubi de marmura, 5.500 de tone de ciment, 7.000 de tone de otel, 20.000 de tone de nisip, 1.000 de tone de bazalt, 900.000 de metri cubi de esente de lemn, 3.500 de tone de cristal, 200.000 de metri cubi de sticla, 2.800 de candelabre, 220.000 de metri patrati de covoare, 3.500 de metri patrati de piele. La constructie au participat 700 de arhitecti si aproximativ 20.000 de muncitori.

Cladirea gazduieste Camera Deputatilor si Senatul, un centru de conferinte, sediul Initiativei de Cooperare Transfrontaliera - SECI si Muzeul National de Arta Contemporana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO