Politică

Sute de persoane protestează în Piaţa Victoriei: Dacă se dă ordonanţă, va fi revoluţie

Sute de persoane protestează în Piaţa Victoriei: Dacă...

Autor: Florin Zafiu

23.06.2018, 19:44 228

Câteva sute de persoane protestează, sâmbătă seara, în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de deciziile coaliţiei privind justiţia care, consideră ei, nu fac decât să îl favorizeze pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Protestatarii spun că vor continua să vină în piaţă, până se schimbă ceva. 

Oamenii s-au strâns din nou în Piaţa Victorie din Capitală pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de ultimele modificări în justiţie. „Demisia!”, „Analfabeta!”, „Rezistăm, nu cedăm”, sunt doar câteva dintre mesajele pe care protestatarii le strigă sâmbătă seara.

La faţa locului se află şi câteva zeci de jandarmi, care au început deja să aducă gardurile folosite la proteste.

„Ne-a scos în stradă disperarea. Vrem să se schimbe totul pentru copiii noştri. Am ieşit, pentru că ne răpesc dreptul la sănătate, la educaţie, la o viaţă normală, la un trai decent. Am încredere că vor ţine cont de noi, am încredere în noi şi cred că este momentul în care solidatitatea românească îşi va face simţită prezenţa”, a spus Elena.

„Am ieşit din pricina modificărilor legilor justiţiei. Am iesit din pricina posibilităţii de a se da ordonanţa modificările în sine. Dacă s-ar da ordonanţă, aş reacţiona urât. Ar fi o problemă ordonanţa, pentru că probabil l-ar ajuta pe Liviu Dragnea. Eu sunt mai optimist şi sper că nu că se poate anula”, a spus Andrei.

La rândul său, Adrian a spus că are încredere în justiţie şi că speră că nu se va ajunge la o revoluţie dacă se va da o ordonanţă de urgenţă pe codurile penale.

„Sunt aici ca urmare a situaţiei de faţă, care trebuie să aibă o limită în final. Nu e normal să trăieşti într-o ţară care se conduce ca în Columbia, ca în Cuba. Nu e normal. Toată lumea vrea o viaţă mai bună în ţara lui, nu să plece afară, să-şi lase copiii, părinţii, bătrânii. Taxele, impozitele, ROBOR-ul - totul creşte, explodează. Nu ştiu dacă vor ţine cont de noi. Dragnea nu are nicio limită. Măcar să reuşească justiţia. S-a făcut un pas care, sincer, nu credeam să se facă. Mi se pare că, dacă se va da vreo ordonanţă de urgenţă, ar trebui intrăm peste ei şi în momentul acela ar fi o revoluţie, din păcate”, a mai spus Adrian.

„Oficial, Dragnea astazi (vineri, n.r.), dupa CEx, a declarat razboi romanilor! S-a anuntat oficial o Ordonanta de Urgenta pe Codurile Penale!”, au scris organizatorii, pe pagina evenimentului.

Există riscul ca acest ”Guvern marionetă” să dea o ordonanţă de urgenţă care să-l “dezincrimineze” pe Liviu Dragnea, a spus vineri preşedintele USR, Dan Barna.

“Este o miză importantă pentru noi ca societate să rămânem activi, să rămânem implicaţi, să continuăm protestele, pentru că Legile justiţiei sunt în continuare în ritm de a intra în vigoare. Există riscul ca acest Guvern, care este Guvernul marionetă, purtător de interese al lui Liviu Dragnea, să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să-l dezincrimineze. În momentul în care se va întâmpla o OUG în zilele următoare, ea intră în vigoare în trei zile. După cum îi ştim, se poate publica în Monitorul Oficial, am văzut de la OUG 13 că sunt capabili să o publice în câteva minute, chiar şi noaptea. Practic, Liviu Dragnea va fi în situaţia să elimine din legislaţie faptele pentru care a fost condamnat. De aceea e necesar, legitim şi firesc ca întreaga societate să-i ceară demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru că el este acum în situaţia să-şi dea în mod explicit o lege pentru el însuşi. A fost condamnat pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi dezincriminând abuzul în serviciu, stă în puterea lui să facă lucrul acesta, practic îşi va face legea pentru sine însuşi. Parlamentul acesta nu face decât să distrugă legislaţia tocmai ca să scape el”, a conchis Dan Barna.

Magistraţii instanţei supreme l-au condamnat, joi, pe Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. Decizia nu e definitivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO