Politică

Tariceanu afirma ca guvernul liberal lasa o economie pregatita sa faca fata crizei mondiale

Tariceanu afirma ca guvernul liberal lasa o economie pregatita sa faca fata crizei mondiale
18.12.2008, 18:54 29

 

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a sustinut ieri la bilantul activitatii de guvernare ca lasa o economie pregatita sa faca fata crizei mondiale, explicand ca rezultatele economice pozitive din ultimii patru ani s-au datorat in mare parte politicilor fiscal-bugetare promovate de cele mai multe ori de Guvern impotriva unei "opozitii indarjite" a partidelor si a FMI.
El nu a amintit insa de scaderea dramatica a incasarilor bugetare din ultimele trei luni si de posibilitatea depasirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB. In schimb, a precizat ca un eventual imprumut acordat Romaniei de Fondul Monetar International va depinde de politica bugetara a viitorului Guvern, in conditiile in care multe tari europene cu industrie si economie puternice, precum Franta si Germania, vor avea un deficit bugetar de peste 3%. In discursul sustinut la Palatul Victoria, premierul a amintit printre masurile implementate de Guvern introducerea cotei unice, incurajarea investitiilor in economia romaneasca, imbunatatirea gradului de colectare la buget si investirea a zeci de miliarde de euro in educatie, sanatate, agricultura sau infrastructura. Iar cresterea economica si a nivelului de trai, majorarea salariilor si a pensiilor si integrarea in Uniunea Europeana sunt cateva dintre obiectivele si realizarile Guvernului, potrivit lui Tariceanu.
Premierul a spus ca 2008 va fi anul cu cel mai mare Produs Intern Brut (PIB) din istoria Romaniei, echivalent a 138 mld. euro, cu 40 % peste nivelul din 1990, in perioada 2005-2008 s-au inregistrat cele mai mari investitii din istoria moderna a Romaniei.
Singura zona in care economia romaneasca este vulnerabila in prezent este deficitul de cont curent, pentru ca importam mai mult decat exportam. Claudia Medrega
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO