Politică

Tariceanu cere "de urgenta" proiectul de buget pentru 2009

15.01.2009, 19:18 36

"Guvernul instalat la 22 decembrie trecut putea lua masuri de limitare a cheltuielilor pentru a nu se acumula deficite, dar au lasat cheltuielile sa curga pe ultima suta de metri", a sustinut ieri fostul premier Calin Popescu-Tariceanu intr-una dintre rarele sale aparitii publice de dupa plecarea de la Palatul Victoria.

"Guvernul (Tariceanu - n.n.) a prognozat un deficit bugetar de sub 3%, dar, din cauza unei lipse de incasari, se spune - nu exista date certe - deficitul pentru 2008 va sari de 3%. Noi am mers pe o anume varianta de cheltuieli, preconizand anumite venituri. Cheltuielile s-au realizat, dar veniturile au fost diminuate la finele lui 2008 din cauza crizei economice. Insa, cunoscand situatia, Guvernul instalat la 22 decembrie putea lua masuri de limitare a cheltuielilor pentru a nu se acumula deficite, dar au lasat cheltuielile sa curga", a sustinut ieri Tariceanu.
Bugetul general consolidat a inregistrat dupa primele 11 luni de anul trecut un deficit de 14,83 miliarde de lei, reprezentand 2,94% din PIB prognozat pentru anul trecut, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice. Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a spus recent ca deficitul bugetar pe 2008 va trece de 5%.
Tariceanu a cerut ieri "de urgenta" Guvernului sa prezinte proiectul bugetului de stat pentru 2009, in lipsa caruia, spune fostul sef al Executivului, antreprenorii si investitorii pierd sume importante de bani: "Fiecare zi in care Guvernul nu prezinta bugetul inseamna pierderi insemnate pentru companii, stoparea investitiilor si semne de intrebare privind supravietuirea locurilor de munca". "Avem o problema majora. Cu ce suplinim locurile de munca care vor disparea? Ce strategie avem pentru crearea unor noi locuri de munca? Acestea sunt urgente, alaturi de prezentarea unui plan anticriza, nu discutia despre modificarea Constitutiei sau despre numiri de ministri sau secretari de stat", a sustinut Tariceanu.
Potrivit fostului premier, un plan anticriza trebuie sa contina obligatoriu masuri de sti-mulare a pastrarii locurilor de munca si o atentie sporita fata de ceea ce se intampla in sistemul bancar. "Statul poate acorda anumite garantii astfel incat sa se revina la modul de creditare de dinaintea crizei. Fara garantii, efectul continua sa se adanceasca", crede Tariceanu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO