Politică

Tariceanu: Daca ministrii nu au curaj, voi decide eu restructurarea

Tariceanu: Daca ministrii nu au curaj, voi decide eu restructurarea

Premierul spune ca unii dintre ministrii sai fac "vorbe de claca", si nu restructurare

01.08.2006, 19:35 21

Premierul Calin Popescu-Tariceanu le forteaza mana ministrilor in privinta restructurarii guvernamentale, anuntand ca va lua singur decizia, daca acestia nu vor prezenta un plan pentru reducerea numarului de secretari de stat si al agentiilor din subordine.
"S-ar putea ca unii ministri sa aiba anumite nemultumiri, dar vreau sa-i vad acum trecand la actiune si astept rapid punctul lor de vedere. Declaratiile (ale ministrilor, dupa pro-punerea de restructurare a premierului din sedinta de miercuri a Guvernului - n.r.) fac diferenta dintre vorbe de claca si fapte. Daca unii ministri nu vor avea curajul sa adopte masuri, se va impune o decizie la nivelul primului-ministru", a spus Tariceanu intr-n interviu acordat agentiei Mediafax. Unii ministri, in special ai PD, au obiectii in privinta reducerii numarului de secretari de stat.
Dupa ce saptamana trecuta ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a ironizat modul in care Tariceanu a propus restructurarea - "e ca si cum domnului prim-ministru, stand la spital si asteptandu-si RMN-ul, i-a venit ideea restructurarii"- , ministrul justitiei, Monica Macovei, a anuntat ieri ca nu vrea sa renunte la niciunul dintre cei trei secretari de stat pe care ii are in subordine deoarece considera ca eliminarea acestor posturi din ministere nu trebuie sa se faca "aritmetic", ci sa se tina cont de activitatea fiecaruia.
Tariceanu a propus recent ca 30% dintre posturile de secretari de stat sa dispara din schema administratiei centrale. Tariceanu a mai cerut ca propunerile de restructurare si reorganizare a agentiilor aflate in subordinea Guvernului sau a premierului sa fie pre-zentate pana la jumatatea lunii august, urmand ca astfel de masuri sa fie prezentate pana la finele lunii august si pentru aparatul de lucru al Executi-vului.
Propunerile de restructurare a agentiilor aflate in coordonarea ministerelor vor fi prezentate pana la ju-matatea lunii august de catre ministerele de resort, concomitent cu delegarea unora dintre atributiile administratiei centrale catre autoritatile locale. Ministrul justitiei a spus ca si-a pregatit un punct de vedere scris, in care prezinta argumentele pentru care ministerul trebuie sa ramana cu trei secretari de stat, nu cu doi, asa cum a prevazut Secretariatul General al Guvernului.
Ministrul educatiei, Mihail Hardau (PD), spera sa pastreze formula actuala de conducere a institutiei, din care fac parte patru secretari de stat, intrucat structura sistemului de invatamant este foarte compexa si cuprinde multi angajati. La randul sau, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a declarat ca nu va face o propunere privind persoanele care vor parasi functia de secretar de stat, mentionand ca decizia va fi luata la nivelul coalitiei aflate la guvernare.
"Nu voi face nicio nominalizare referitoare la persoanele care vor parasi functia de secretari de stat. Voi trimite Guvernului doar propunerea mea legata de activitatea MEC, care, asa cum am mai spus, poate fi coordonata la nivelul secretarilor de stat pe trei domenii", a afirmat Seres. Conform structurii actuale a Guvernului, Ministerul Economiei si Comertului are sase posturi de secretari de stat si un subsecretar de stat. In organigrama ministerului exista si functia de ministru delegat pentru comert, ocupata de Iuliu Winkler.
Tariceanu a explicat ieri ca restructurarea Guvernului va mentine raportul de forte in Coalitie si va presupune inclusiv reducerea numarului de agentii guvernamentale. Ieri, lideri din toate partidele coalitiei - cu exceptia PD - s-au intalnit la Guvern pentru a negocia algoritmul restructurarii. Liderii democrati nu s-au prezentat, invocand ca majoritatea erau plecati in vacanta.
El spune ca planul de restructurare a Executivului prevede in principal restrangerea numarului de secretari de stat si agentii guvernamentale, precum si descentralizarea activitatilor unor ministere la nivel judetean, cu scopul de a creste eficienta administratiei in rezolvarea problemelor populatiei si gradul de absorbtie a fondurilor europene, inclusiv dupa aderarea Romaniei la UE.
Seful Guvernului a precizat ca este dispus sa cedeze altor institutii o parte dintre agentiile guvernamentale pe care le coordoneaza, daca va fi posibil. El a aratat ca agentiile aflate in subordinea Guvernului nu formeaza aparatul de lucru al premierului, prin intermediul Cancelariei, si ca vrea sa elimine aceasta impresie.


Fara solutii la "santajul" lui Basescu

Aprobarea pachetului de legi privind siguranta nationala nu trebuie sa fie o conditie pentru numirea sefilor serviciilor de informatii, a declarat ieri premierul Tariceanu, precizand ca aceasta problema face parte din atributiile Presedintiei si ale Parlamentului. "Din punctul meu de vedere, ca prim-ministru, nu vad o conditionare (intre aprobarea pachetului de legi si numirea sefilor serviciilor de informatii - n.r.). Este insa o problema pe care presedintele trebuie sa o rezolve, pentru ca este de resortul lui si al Parlamentului", a spus Tariceanu. Presedintele Traian Basescu declarase, in urma cu o saptamana, ca a informat CSAT ca nu va face nominalizarea noilor directori ai SRI si SIE pana cand nu vor fi adoptate legile privind siguranta nationala de catre Parlament si a cerut Guvernului sa transmita Legislativului aceste legi. PNL a cerut ieri presedintelui Traian Basescu finalizarea procedurii de demitere a directorilor SRI si SIE si nominalizarea de catre seful statului a noilor titulari ai acestor functii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO