Politică

Tăriceanu: E normal ca un procuror de 27 de ani să răstoarne două guverne în decurs de o lună?

Tăriceanu: E normal ca un procuror de 27 de ani să...

Autor: Departamentul Politic

08.06.2015, 14:29 7760

Tăriceanu a declarat, luni, că toţi colegii săi din Partidul Liberal Reformator (PLR) sunt solidari cu premierul Victor Ponta.

”Credeţi că este normal ca într-o ţară democratică, cu regim parlamentar, un procuror, poate a cărui pricepere profesională nu pot să o apreciez, dar am posibilitatea să îmi pun nişte semne de întrebare - câtă experienţă are la 27 de ani şi câtă responsabilitaet are - să răstoarne două guverne în decurs de o lună de zile, să zicem?”, s-a întrebat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai spus că nu a observat, date fiind acţiunile din justiţie din ultima perioadă, că magistraţii conştientizează ”responsabilitatea care apasă pe umerii lor”.

”Cred că cei care lucrează în justiţie sunt cu toţii conştienţi că puterea pe care o au implică o responsabilitate uriaşă. Nu am observat în ultima vreme că această responsabilitate care apasă pe umerii lor este conştientizată, mai ales prin acţiunile lor din ultima vreme, atât la adresa Parlamentului, cât acum, mai ales, la adresa Executivului. Aşadar, sunt câteva considerenter, mai degrabă teme de reflexie pentru că dacă în cazul preşedintelui României, după cum aţi văzut pe perioada mandatelor sale, s-a bucurat de imunitate, tocmai din condiţii de stabilitate politică, acelaşi lucru cred că putem să-l discutăm fără niciun fel de ipocrizie şi în cazul Guvernului unei ţări democratice”, a mai spus Tăriceanu.

El a mai susţinut că această situaţie poate fi privită drept ”o încercare de lovitură de stat”.

”Lucrurile acestea până în final, privite cu detaşare din exterior, îi pot duce pe foarte mulţi la concluzia că este o încercare de lovitură de stat, pentru că lovitura de stat ce înseamnă? Înlăturarea unui regim democratic ales, prin instituţiile de forţă ale statului”, a mai susţinut preşedintele Senatului, spunând că este aberant ca Victor Ponta să fie acuzat de conflict de interese.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor, vineri, avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului să demisioneze, apreciind că demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie şi spunând că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului şi că prima opţiune, cea mai bună, este o demisie a premierului şi a Guvernului.

Întrebat dacă nu are totuşi soluţii legate de Ponta, preşedintele Iohannis a răspuns: "Întotdeauna se găsesc soluţii politice şi eu cred că le găsim. Demisia este soluţia optimală. În varianta cealaltă, sigur putem să discutăm, atunci când va fi cazul, despre suspendare".

Preşedintele a mai spus, la TVR, că în discuţiile pe care le va avea luni, la Cotroceni, cu liderii partidelor politice, pe care i-a invitat la consultări privind Strategia de Apărare, va aborda şi această problemă.

Duminică, Victor Ponta a anunţat că nu demisionează şi că nu intenţionează să se lupte cu justiţia, dar că va contesta ordonanţa procurorului şi îşi va pleda nevinovăţia, apreciind şi că procurorii au reacţionat la evenimente politice, ordonanţa emisă împotriva sa având legătură directă cu emoţia publică din cauza Rarinca, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament şi cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Şova.

El a mai susţinut, într-o declaraţie de presă, că Guvernul poate fi schimbat doar de către Parlament, eventual la dezbaterea moţiunii de cenzură depusă vineri de PNL, sau prin alegeri, dar nu şi la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o "lovitură de stat", şi a apreciat că nu există la acest moment o criză politică. El a precizat că, marţi sau miercuri, se va prezenta în faţa procurorului pentru a-şi susine cu date nevinovăţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO