• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Politică

Tariceanu i-a cerut lui David sa plece urgent la Roma pentru a clarifica problema imigrantilor romani

Tariceanu i-a cerut lui David sa plece urgent la Roma pentru a clarifica problema imigrantilor romani

Premierul este ingrijorat de masurile pe care Roma le-ar putea lua impotriva romanilor

13.05.2008, 20:04 21

Seful Guvernului s-a intalnit, ieri, la Palatul Victoria cu reprezentanti ai Ministerului de Externe, Ministerului de Interne, Ministerului Muncii, Ministerului Justitiei, Departamentului pentru Afaceri Europene si Agentiei de Strategii Guvernamentale pentru o discutie legata de situatia romanilor din Italia.
Discutia precede sedinta Guvernului de la Roma in care noul ministru italian de interne, Roberto Maroni, intentioneaza sa prezinte un plan de masuri pentru limitarea accesului rromilor pe teritoriul Italiei.
Ministrul apararii si vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat ieri ca liberalii au discutat in Biroul Permanent Central despre evolutiile din Italia, urmare a instalarii noului Guvern, mentionand ca autoritatile italiene au probleme cu infractorii din cauza "slabei preocupari", iar cu rromii deoarece nu au accesat fonduri europene pentru rezolvarea acestei probleme.
"Mesajul pe care il vom transmite este ca dorim ca prin cooperare cu autoritatile italiene sa nu permitem ca romanii care muncesc cinstit in Italia sa fie afectati sau sa se creeze sentimente antiromanesti, xenofobe, in Italia", a sustinut Melescanu.
Ministrul de externe italian Franco Frattini a declarat ieri ca italienii asteapta "fermitate" din partea noului guvern al lui Silvio Berlusconi in dosarul imigratiei, in nici un caz "rasism sau xenofobie".
Premierul Tariceanu si omologul sau italian Silvio Berlusconi au avut, la finele lunii aprilie, o discutie telefonica in care au fost mentionate si recentele acte comise de cetateni romani pe teritoriul Italiei, cei doi oficiali fiind de acord ca perceptia publica nu trebuie sa afecteze relatiile bilaterale. Ei au convenit atunci sa se intalneasca in perioada urmatoare, dupa instalarea noului Guvern italian.
In urma cu aproximativ o saptamana, Tariceanu a afirmat intr-un discurs sustinut la Adunarea Anuala a Uniunii Oamenilor de Afaceri Italieni din Romania ca spera ca noul Guvern italian sa aiba o abordare pragmatica si echilibrata a principiului liberei circulatii a persoanelor, aratand ca Romania nu este reprezentata de infractiunile prezentate de policieni italieni in campania electorala.
Mai multi politicieni italieni, printre care Silvio Berlusconi sau Gianfranco Fini, liderul partidului xenofob Alianta Nationala din Italia, au declarat ca ar dori reintroducerea vizelor pentru romani. Berlusconi a spus ca doreste inceperea tratativelor cu Romania pentru obtinerea unei derogari de la normele UE, care sa permita autoritatilor italiene "filtrarea" fluxului de imigranti romani, in timp ce Gianfranco Fini a declarat ca nu exclude posibilitatea reintroducerii vizelor pentru romani, prin rediscutarea regulilor referitoare la libertatea de circulatie cu Uniunea Europeana. Problema impunerii vizelor pentru romanii din Italia s-a pus prima data la sfarsitul anului trecut, in contextul crizei generate de cazul Romulus Mailat.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246