Politică

Tariceanu ignora PD-L: "Lupta electorala va fi intre PNL si PSD"

22.09.2008, 21:39 26

Tariceanu a facut aceste declaratii ieri la lansarea candidatilor liberali pentru alegerile parlamentare de la 30 noiembrie. Este cel mai "ideologic" mesaj transmis de premier, un discurs din care el exclude in buna masura si ignora cea mai bine cotata dintre formatiunile politice la aceasta vreme, PD-L, partid apropiat presedintelui Traian Basescu.

"La 30 noiembrie 2008, romanii trebuie sa faca o alegere intre stanga si dreapta. Intre PNL si PSD", a sustinut ieri premierul in fata unei sali pline (peste 8.000 de oameni dupa propria sa apreciere). Buna parte din discursul sau s-a centrat obsedant pe aceasta diferenta stanga-dreapta ("In urmatoarele doua luni ne asteapta o confruntare cruciala intre stanga si dreapta"; "confruntarea nu este intre mine si Mircea Geoana (...) Confruntarea reala este intre dreapta si stanga. Intre PNL si PSD. Intre valorile si principiile de dreapta si valorile si principiile de stanga").
De ce si-a ideologizat Tariceanu discursul, de ce ataca PSD, de vreme ce o coalitie liberal-social-democrata nu este deloc de neconceput?
"Este un discurs de pozitionare. Tariceanu elimina 'centrul', in sensul ca doreste sa elimine din centrul atentiei PD-L. Acelasi lucru l-a facut si Stolojan in urma cu doua saptamani (cand PD-L s-a raportat la PSD, ignorandu-i pe liberali - n.n.). Lupta este stransa. Cine isi impune tema castiga jocul", spune analistul politic Stelian Tanase.
Cu ce vrea sa castige Tariceanu? Cu argumente care tin de economie, argumente imbracate de aceasta data in hainele ideologiei. Intrebarea cheie: mai mult stat sau mai multa initiativa privata?
"Ei, cei de la PSD, cred ca statul este atotputernic si are dreptul sa le spuna oamenilor cat sa lucreze si unde sa lucreze. (...) Noi sustinem economia de piata, ei continua sa sustina interventia statului in economie", a sustinut Tariceanu.
Si, mai spune premierul: "Vreti sa stiti cum a guvernat stanga? Intrebati-i pe romanii care voiau sa paraseasca tara in guvernarea Nastase. Vreti sa stiti cum au guvernat liberalii? Intrebati-i pe romanii care circula liber prin Europa, pe pensionarii care au pensii mai mari. (...) Romania de stanga este nesigura si traieste in trecut. (...)", le-a spus liderul PNL liberalilor. Premierul a fost categoric, mai categoric decat sondajele de opinie care nu dau in alegerile din 30 noiembrie un castigator anume, drept urmare solutia va fi o alianta intre stanga si dreapta (PSD-PNL; PSD-PD-L) sau o alianta a dreptei (PNL-PD-L).
"Nu exista cale de mijloc: Romania fie merge inainte cu un program de dreapta, fie va merge cu unul de stanga care va ruina economia si ne va intoarce in trecut. Stanga promite subventii marite, reducerea TVA si in general cheltuieli mai mari. De unde acesti bani, domnilor? Nu poti obtine cresteri economice cu masuri de stanga", a sustinut Tariceanu. In ceea ce priveste PD-L, premierul a sugerat ca acest partid este mai aproape de dreapta radicala decat de centru.
"In ceea ce ii priveste pe ceilalti (Tariceanu a rezumat din nou lupta politica la PSD si PNL - n.n.), PD-L si PRM, i-as denumi coalitia rusinii. S-au aliat pentru a bloca votul uninominal pe care PNL l-a promovat in Parlament", a afirmat Tariceanu.
"Lupta va fi dura si cine isi impune tema castiga si jocul", comenteaza analistul Stelian Tanase cu referire la faptul ca declaratiile de ieri ale lui Tariceanu intervin la doar o zi dupa ce el, intr-un interviu pentru Mediafax, avusese aprecieri foarte acide la adresa contracandidatilor sai pentru pozitia de premier in viitorul guvern, Mircea Geoana si Theodor Stolojan. Acestia din urma nu au raspuns atacurilor lui Tariceanu.
 
Candidat de Ilfov
 
Coordonatorul campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, l-a anuntat ieri pe presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, drept candidat al partidului in colegiul in care acesta locuieste, din judetul Ilfov. "Decizia PNL este ca premierul Tariceanu va candida la el acasa, in colegiul in care locuieste din judetul Ilfov", a sustinut Bogdan Olteanu la finalul lansarii candidatilor PNL pentru parlamentare. El l-a prezentat pe presedintele PNL la sectiunea "miticilor", care a cuprins Bucuresti, judetul Ilfovul si candidatii pentru romanii din strainatate. Presedintele organizatiei PNL Ilfov, Marian Petrache, l-a invitat, in urma cu o saptamana, pe Tariceanu sa candideze pentru un mandat de deputat in colegiul Snagov din judetul Ilfov. Premierul anuntase anterior ca va candida intr-un colegiu din sectorul 1 al Capitalei. Tariceanu detine o casa in comuna Cioflinceni din judetul Snagov. Mediafax
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO