Politică

Taxa auto trimite statul la un pas de Curtea Europeana de Justitie

29.11.2007, 16:40 14

Comisia Europeana a anuntat ca a trecut la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in cazul taxei de prima inmatriculare, autoritatile avand la dispozitie doua luni pentru a se conforma solicitarilor Executivului, care, in caz contrar, va inainta o plangere la Curtea Europeana de Justitie.
Executivul european a argumentat decizia prin faptul ca reglementarile in vigoare sunt discriminatorii in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.
In luna martie, CE a transmis autoritatilor romane o scrisoare de notificare in cadrul procedurii de infringement. In urma unui raspuns "nesatisfacator" din partea partii romane, Executivul a solicitat oficial modificarea legislatiei locale in domeniu, precizeaza oficialii Comisiei, citati de Mediafax.
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anuntat ca reprezentantii autoritatilor vor relua saptamana viitoare discutiile cu expertii CE pe tema taxei auto. Potrivit oficialilor ministerului, Romania sustine in totalitate regulile pietei interne comunitare, dar "ne mentinem pozitia ca trebuie evidentiata diferenta dintre masinile ecologice si cele care produc un grad mare de poluare".
Veniturile din taxa de imatriculare auto au ajuns la jumatatea lunii noiembrie, potrivit MEF, la 791,5 mil. lei (circa 220 mil. euro), depasind previziunea din legea bugetului, de 766,8 mil. lei pentru intreg anul 2007. Cele mai mari venituri obtinute din taxa de prima inmatriculare au fost inregistrate in luna iulie, de 116,2 mil. euro, perioada in care s-a inregistrat un varf al pietei auto cu mai mult de 31.000 de automobile noi inmatriculate, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.

Avertisment pentru 112

Comisia Europeana a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei, pentru a se asigura ca numarul unic de urgenta european 112 functioneaza corespunzator, in acelasi caz fiind trimise Curtii Europene de Justitie dosarele Poloniei si Letoniei. "Atunci cand se afla in alte tari ale UE, ca turisti sau in scopuri profesionale, cetatenii europeni trebuie sa se poata baza pe faptul ca serviciile de urgenta ii pot localiza de fiecare data cand formeaza numarul de urgenta", a declarat comisarul UE pentru telecomunicatii, Viviane Reding. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a declarat ca exista "intreaga disponibilitate" din partea autoritatilor pentru rezolvarea problemelor, aratand totodata ca operatiunile tehnice depind de operatorii de telefonie mobila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO