Politică

Teodorovici a cerut demisia ministrului Fondurilor Europene, în plenul Senatului

Teodorovici a cerut demisia ministrului Fondurilor...

Autor: Ana-Maria Lazăr

01.03.2016, 12:50 170

"Doamna ministru, îmi pare rău într-un fel că sunteţi astăzi, de 1 martie, în Senat şi că poate fi interpretat ca fiind o moţiune simplă ad-hoc, însă mult mai rău îmi pare de fondurile europene. (…) Sper să fie cât mai scurt acest mandat al dumneavoastră şi al Guvernului din care faceţi parte", a spus fostul ministru în plenul Senatului.

Teodorovici a contestat cifrele avansate de Răducu pe tema ratei de absorbţie, spunând că diferenţa procentuală dintre 59% - rata la venirea Aurei Răducu în minister şi valoarea acutuală nu coincide cu sumele accesate.

"Sunt convins că, dacă vă întrebăm colegii din Ministerul Fondurilor Europene, cu toţii or să fie foarte mulţumiţi dacă de mâine ar fi un alt ministru al Fondurilor Europene. Oamenii vă pleacă din minister, nu semnaţi hârtii cu lunile, angajaţii la cabinetul persoanal al ministrului sunt persoane care nu au primit certificatul ORNISS atunci când aţi cerut să fie numiţi în funcţia de secretar de stat. (…)V-aş cere, doamna ministru, să luaţi în considerare chiar şi demisia dumneavoastră, în situaţia în care consideraţi că nu puteţi să asiguraţi managementul acestor fonduri europene. Vă urez succes", a conchis Teodorovici.

Haralambie Vochiţoiu (UNPR) i-a urat "La mulţi ani" Aurei Răducu şi echipei sale, adăugând că "este unul din puţinele lucruri frumoase pe care vi le pot spune".

"Însăşi faptul că aţi fost invitată aici de către toate grupurile parlamentare, PNL, PSD, UNPR, UDMR, înseamnă că există o problemă în ministerul dumenavoastră, asta este regula după care invităm aici miniştri", a spus Vochiţoiu în plen.

De asemenea, senatorul UNPR a amintit de două "probleme sistemice" de la audierea ministrului în Parlament, legate de competitivitate – o mare parte din fondurile europene merg către ministere, nu spre mediul privat – şi de activitate de la Autoritatea de Audit.

Senatorul liberal Dumitru Oprea a sugerat ca ministrul să apeleze la "voluntariat universitar" pentru că în România există un un centru de studii europene cu vizibilitate europeană, unde se fac proiecte şi se fac cursuri speciale.

"Vin dintr-o universitate care cred că a creat un prim departament de management de proiecte. Speriaţi fiind de avalanşa fondurilor europene, au făcut ceea ce dumneavoastră spuneţi că este neinspirat şi eu am spus la fel, dar nu mai eram rectorul universităţii. Au creat un departament distinct de management prioiecte din fonduri europene, în loc să le adauge departamentului de management proiecte", a mai spus Dumitru Oprea.

Klarik Laszlo (UDMR) a spus, în plen, că Parlamentul are "toată bunăvoinţa" să de-a un ajutor la "deblocarea problemelor", dar că instituţia are doar un apanaj redus pe această temă.

"Parlamentul are doar un apanaj redus privind gestionarea fondurilor europene pentru că Parlamentul nu aprobă documentele programatice, Parlamentul nu aprobă evalările ex ante, ex post, nu aprobă procedurile de lucru. Gestionarea fondurilor europene nu se desfăşoară într-un sistem ermetic închis faţă de legislaţia naţională. Multe dificultăţi privind implementarea acestor fonduri provin din legislaţia naţională şi vă rog să consideraţi participarea dumenavoastră astăzi aici ca un dialog cu Parlamentul şi să fiţi convinsă că avem toată bunăvoinţa să dăm un ajutor privind deblocarea problemelor privind implementarea fondurilor europene", a spus senatorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO