Politică

Theodor Stolojan: Sistemul salarial de la stat este complet scapat de sub control

06.03.2009, 00:00 99

"Este un dezmat general in disciplina bugetara in ceea ce priveste nivelul veniturilor. Sistemul salarial este complet scapat de sub control. Este absurd sa dai, spre exemplu, spor de doctorat. Criza nu loveste diferentiat. Nu se poate ca in mediul privat sa asistam la mii de disponibilizari, iar la stat sa continue sa existe sporuri si bonusuri uriase", a declarat Theodor Stolojan intr-un interviu pentru ZF.

Proiectul de Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal in sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizatii vor fi sistate sau diminuate, este in prezent in dezbatere publica.
In proiect se arata ca vor fi sistate sporuri salariale pentru functionari, iar salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor in acest an.
"Cat noi stam de vorba si discutam despre sporururi aberante, sunt mii de oameni in mediul privat care au ramas fara job sau au intrat in somaj tehnic si urmeaza sa ramana fara job. Sistemul de venituri in sectorul finantat din bugetul de stat, precum si in institutiile publice finantate din surse proprii, este complet distorsionat", a mai spus Stolojan.
Prim-vicepresedintele PD-L este de parere ca salariile ar trebui sa reprezinte 80% din totalul veniturilor, in timp ce sporurile si bonusurile nu ar trebui sa treaca de un maxim de 20%. "Este nevoie de o lege a salarizarii nu numai pentru angajatii din sectorul bugetar, ci si pentru cei din institutiile de stat care se finanteaza din surse proprii."
Legea salarizarii ar putea fi gata in cursul acestui an, a mai spus Stolojan, insa o reforma completa a sistemului de venituri din sistemul bugetar va dura cativa ani. "Acum inca analizam in ce masura mai sunt necesare unele institutii publice." In Romania nu ar trebui sa existe institute de cercetare economica, iar activitatea acestora ar trebui sa fie deplasata catre universitati. "In loc sa finantam institutele, care functioneaza permanent, fie ca au proiecte, fie ca nu au, ar trebui sa existe la nivelul universitatilor centre de excelenta care sa se bata pentru proiecte de cercetare atunci cand ele exista. Daca Guvernul are nevoie de o tema de cercetare, o scoate la concurs, universitatea care castiga face proiectul, iar cand acesta este gata, echipa se dizolva", spune liderul PD-L.
Potrivit lui Stolojan, salariul mediu in economia privata ar trebui sa fie mai mare decat cel din companiile de stat, ca si principiu, insa este riscant de generalizat la acest nivel, dat fiind ca trebuie luate in considerare toate categoriile profesionale si analizat fiecare palier in parte, in functie de parametri ca nivelul de responsabilitate sau functia.
Inegalitatile din sistemul de salarizare bugetar sunt evidente si in ceea ce priveste existenta pe anumite categorii profesionale a unor venituri cu mult sub media nationala sau cea europeana. "In tarile civilizate, salariile medicilor sunt de doua-trei ori mai mari decat salariul mediu pe economie. Situatia de la noi este anormala."
O varianta pentru alinierea nivelului veniturilor din sistemul bugetar este ca timp de 4-5 ani sa fie aplicate cresteri salariale diferentiate, astfel incat toti angajatii din sistemul public sa fie remunerati in functie de o grila clara de salarizare, potrivit lui Stolojan.
"Toata lumea trebuie sa inteleaga ca petrecerea s-a incheiat in Romania. Societatile moderne functioneaza pe baza de certificate de incredere. Nimeni nu mai merge cu vaca la targ sa o vanda si sa astepte sa se uite cineva sa vada daca e sanatoasa. Cireada este pe tren, cumparatorul a dat banii pentru ca a existat o hartie care spunea ca totul este in regula", comenteaza Stolojan plasarea ratingului Romaniei in categoria "junk" de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P).
"Indiferent ce spunem noi in Romania, indiferent daca miorlaim la coltul strazii ca agentiile de rating nu au dreptate, in computerele investitorilor din strainatate suntem pe 'junk'. Nu imi convine situatia si nici calificativul, insa parerea mea nu apare in computerele investitorilor straini."
Fostul ministru de finante este de parere ca Romania are nevoie de 14 - 15 mld. euro finantare de la FMI si de la Comisia Europeana. "Ar trebui sa cerem 20 de miliarde. Acest lucru nu inseamna ca ii vom cheltui pe toti, insa fondurile suplimentare vor functiona ca o centura de siguranta. Trebuie sa facem acest lucru cat mai repede. Cu cat facem mai repede acest aranjament, va creste credibilitatea Romaniei in fata investitorilor straini."
In ceea ce priveste impozitul forfetar propus de ministrul de finante Gheorghe Pogea, Stolojan spune ca o astfel de masura trebuie luata, intrucat "firmele traiesc de la un an la altul, dar nu platesc impozite".
 
Cum vede economia
Ratingul de tara: "Indiferent ce spunem noi in Romania, indiferent daca miorlaim la coltul strazii ca agentiile de rating nu au dreptate, in computerele investitorilor din strainatate suntem pe 'junk'. Nu imi convine situatia si nici calificativul, insa parerea mea nu apare in computerele investitorilor straini".
Impozitul forfetar: "O astfel de masura trebuie luata, intrucat firmele traiesc de la un an la altul, dar nu platesc impozite".
Finantarea externa: "Avem nevoie de 14 - 15 mld. euro finantare de la FMI si de la Comisia Europeana".
Salariile de la stat: "Sistemul salarial este complet scapat de sub control. Este absurd sa dai, spre exemplu, spor de doctorat".
Criza economica: "Toata lumea trebuie sa inteleaga ca petrecerea s-a incheiat in Romania. Criza nu loveste diferentiat. Nu se poate ca in mediul privat sa asistam la mii de disponibilizari, iar la stat sa continue sa existe sporuri si bonusuri uriase".
Legea unica a salarizarii: "Este nevoie de o lege a salarizarii nu numai pentru angajatii din sectorul bugetar, ci si pentru cei din institutiile de stat care se finanteaza din surse proprii".
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO